PFAS (fluorstoffer) i fødevarer

Pesticider Organiske miljøforureninger

PFAS er skadelige stoffer i fødevarekontaktmaterialer og fødevarer. Få indsigt i Fødevarestyrelsens kontrol af PFAS, og hvad din virksomhed skal være opmærksom på.

PFAS kan findes i fødevarer, der ophober stofferne fra miljøet. ​​​​​​​​​​​​PFAS bindes til protein og findes i højeste koncentrationer i animalske produkter som oksekød og fisk, hvor kilden være fra foder eller vand til dyrene. I vegetabilske fødevarer ophobes PFAS primært i stængler og vegetative dele af planter.

Fødevarestyrelsen kontrollerer PFAS i fødevarer og fødevarekontaktmaterialer

Fødevarestyrelsens kontrollerer hvert år PFAS i grisekød, kyllingekød, oksekød, æg, mælk, vildtkød, fisk (herunder opdrættet fisk) og skaldyr, som sælges i butikkerne. Fødevarestyrelsen undersøger desuden "mistankeprøver" for PFAS. Det kan være kød fra kvæg, som har gået på forurenede arealer i Danmark.

Læs om Fødevarestyrelsens kontrol af fødevarer og fødevarekontaktmaterialer

Siden 2011 har Fødevarestyrelsen kun fundet PFAS i lave mængder og under den gældende grænseværdi. Undtagen et tilfælde i økologiske æg i 2022, hvor årsagen var en forhøjet andel af fiskemel i hønsefoderet. Fremover vil Fødevarestyrelsen undersøge flere forskellige typer fødevarer for indhold af PFAS.

Fødevarekontaktmaterialer må ikke indeholde PFAS

Din virksomhed skal have dokumentation for, at materialer, der kommer i kontakt med fødevarer, ikke af​smitter stoffer i sundhedsskadelige mængder til maden.

1. juli 2020 blev det forbudt at bruge fluorstoffer i pap, mad- og bagepapir i Danmark.

Se kravene til papir og pap

Vand i fødevarevirksomheder

Som udgangspunkt skal vand i din fødevarevirksomhed leve op til kravene til drikkevand og må ikke indeholde fluorstoffer over grænseværdien. Hvis det ikke er tilfældet, skal du lave en konkret risikovurdering af dine produkter og fremadrettet sørge for, at dit vand lever op til kravene til drikkevand eller søge om dispensation fra kravene hos Fødevarestyrelsen.

Læs mere om krav til vand i fødevarevirksomheder (kapitel 10)

Læs mere om krav til vand i i primærproduktion

PFAS er en stor gruppe af kemiske stoffer

Der findes op mod 12.000 forskellige PFAS. Fælles for dem er, at de er kemiske forbindelser med organisk bundet fluor. De kaldes også for fluorerede stoffer eller per- og polyfluorerede stoffer.

De mest undersøgte stoffer i den store gruppe af PFAS omfatter PFOS​ (perfluoroktansulfonsyre), PFOA (perfluoroktansyre), PFNA (perfluornonansyre) og PFHxS (perfluorhexansulfonsyre). Stofferne PFOS og PFOA har en kulstofkæde på 8 kulstofatomer (også kendt som 'C8'), PFNA har 9 kulstofatomer i kæden, og PFHxS har 6. 

Ifølge Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) stammer europæernes indtag af PFAS primært fra fisk (ca. 60 %) efterfulgt af frugt (ca. 13 %), æg (ca. 11 %) og kød (ca. 8 %). Grøntsager, mejeriprodukter og drikkevand bidrager med mindre.

EU har fast​​​sat maksimalgrænseværdier for kød, æg og fisk. Ved indhold højere end grænseværdierne må fødevarerne ikke markedsføres. Indhold af PFAS under grænseværdierne er lovligt. For fødevarer hvor der ikke er fastsat grænseværdier, skal indhold vurderes konkret.

Grænseværdierne findes i EU forordning kontaminantforordning

Der er også fastsat regler for prøvetagning af fødevarer til analyse for PFAS