Fødevarestyrelsen administrerer følgende forbud vedrørende fisk.
Fisk fanget i Grindsted og Varde åer m.v.
Der er forbud mod overdragelse samt tilvirkning, opbevaring og transport for så vidt angår fisk fanget i Grindsted å, Hoddeskov kanal, Karlsgårde sø, Varde å og samtlige tilløb til disse vandområder. Fisk fra dambrug samt laks, ørred og skrubbe er undtaget forbuddet.
Forbuddet omkring Grindsted og Varde åer skyldes udsivning fra et gammelt giftdepot i Grindsted. Forureningen omfatter bl.a. vinylchlorid, som er et nedbrydningsprodukt fra chlorerede opløsningsmidler. Vinylchlorid er et kræftfremkaldende stof, som kan findes som forurening i jord og grundvand, hvor der har været produceret eller anvendt chlorerede opløsningsmidler.
Find reglerne i bekendtgørelse nr. 759 af 4. november 1986 om forbud mod afsætning m.m. af fisk fanget i Grindsted og Varde åer m.v. Bekendtgørelsen gælder ikke for privates fiskeri i de pågældende områder. Privates fiskeri kan dog være reguleret af de lokale myndigheder. Privates fangster må ikke overgives til andre, da dette betragtes som markedsføring.
Fiskeri m.v. ved Harboøre Tange
Der er forbud mod fiskeri m.v. i området Knopper Enge på Harboøre Tange med tilhørende vandområder inklusive lagunerne (Thyborøn og Harboøre Fjord), banegrave og fyldgrave samt den kystnære del af Vesterhavet fra høfde 39-45 og 500 meter ud fra kysten. Det er desuden forbudt at fiske med slæbende fiskeredskaber, herunder trawlfiskeri efter muslinger, i det område af Nissum Bredning, der er beliggende vest for linjen mellem Thyborøn Anduvningsfyr (56º 42 32 n.br. 08º 13 00 ø. lg.) og Follup Odde (56º 35 24 n.br. 08º 18 30 ø. lg.).
Forbuddet ved Harboøre Tange skyldes udsivning af bl.a. kviksølv, 4-nitrophenol, diethylthiophosphat, dimethylthiophosphat, ethyl-amino-parathion og klorphenoler. Stofferne er blevet produceret i forbindelse med produktion af pesticider såsom plantebeskyttelsesmidler.
Find reglerne i bekendtgørelse nr. 245 af 6. april 2001 om forbud mod fiskeri m.v. ved Harboøre Tange. Bekendtgørelsen gælder for både private og erhvervsdrivende.
Fiskeri i Københavns Havn
Der er forbud mod hjemtagning af arterne torsk (Gadus morhua), skrubber (Platichthys flesus), sild (Clupea harengus), aborre (Perca fluviatilis) og ål (Anguilla anguilla) fanget i Københavns Havn.
Forbuddet omkring Københavns Havn skyldes en gammel kviksølv forurening. Kviksølv ophobes gennem fødekæden og findes i højeste koncentrationer i store rovfisk. Senest blev torsk omfattet af reglerne i 2022, da EU-maksimalgrænseværdien for kviksølv i torsk er reduceret.
Find reglerne i bekendtgørelse nr. 924 af 20. juni 2022 om fiskeri i Københavns Havn. Bekendtgørelsen gælder for både private og erhvervsdrivende.
Fiskearter med oprindelse i Østersøregionen
Der er regler for, hvilke fisk fra Østersøen, der på grund af forhøjet dioxinindhold, kan markedsføres og eventuelle foranstaltninger, der skal ske, inden de markedsføres.
Find reglerne i bekendtgørelse nr. 1487 af 5. december 2016 om risikostyringsforanstaltninger ved markedsføring af visse fiskearter med oprindelse i Østersøregionen. Bekendtgørelsen gælder ikke for privates fiskeri i Østersøregionen. Overgivelse af fangsten betragtes som markedsføring, hvor bekendtgørelsens regler gælder.
Fisk fra områder med kemisk krigsmateriel
Der er regler, der beskriver, hvordan kemisk krigsmateriel, herunder gasammunition, skal håndteres, hvis det fiskes op. Derudover må fisk og dele heraf (bl.a. lever, rogn og anden indmad) ikke ilandbringes fra fiskefartøjet, før fiskefangsten er kontrolleret og godkendt af Fiskeridirektoratet.
Find reglerne i bekendtgørelse nr. 775 af 10. august 2009 om ilandbringelse af fisk fra områder med kemisk krigsmateriel.