Godkendelsesproces og gebyr
Godkendelsesprocessen tager sædvanligvis 5-6 måneder, med mindre der er manglende oplysninger eller dokumentation i ansøgningen.
Sagsbehandlingsgebyret for en produktgodkendelse udgør per 1. juli 2023 kr. 3.000, jf. bekendtgørelse nr. 977 af 27/06/2023 § 48 stk. 6.
For parallelgodkendelser af produkter, som er blevet godkendt inden for de sidste 5 år, og som ikke kræver yderligere toksikologisk vurdering, er gebyret kr. 1.100.
Bemærk, at hvis hvis Fødevarestyrelsen ikke kan nå at træffe afgørelse inden datoen for aktivstoffets godkendelse hos ECHA ("approval start date"), så vil ansøgningen blive afvist og gebyret vil gå tabt. Det skyldes, at myndighedsansvaret overgår til Miljøstyrelsen i takt med, at aktivstofferne bliver godkendt under biocidforordningens regler. Du kan læse mere om overgangsordningen her på hjemmesiden.
Dokumentation
Ved ansøgning om godkendelse af desinfektionsmidler eller pattedypningsmidler skal der indsendes dokumentation for, at produktet har en teknologisk effekt i henhold til gældende europæiske standarder. Desinfektionsmidler kan opfylde kravene til teknologisk effekt ved at have enten en baktericid eller fungicid effekt eller både en baktericid og fungicid effekt.
Den teknologiske effekt af desinfektionsmidler og pattedypningsmidler/pattespray kan dokumenteres med følgende effektivitetstest:
- DS/EN 25575: desinfektionsmidler, der skal anvendes i fødevarevirksomheder og har både en baktericid og fungicid effekt
- DS/EN 1276: desinfektionsmidler, der skal anvendes i fødevarevirksomheder og har kun en baktericid effekt
- DS/EN 1656: pattedypningsmidler, pattespray eller andre produkter til desinfektion af patter før og/eller efter malkning