Sygdomsudbrud på grund af norovirus fra fødevarer skyldes oftest:
- Køkkenmedarbejdere, der enten er eller lige har været syge af norovirus
- Køkkenmedarbejdere, som har passet samboende, der er syge af norovirus
- Råvarer der er forurenet med norovirus
Smitte via fødevarer og vand
Fødevarer kan blive forurenet med norovirus i hele fødevarekæden: i primærproduktion, under produktion eller forarbejdning og til sidst ved servering.
I primærproduktionen spredes norovirus oftest, fordi der er brugt forurenet vand, f.eks. vandingsvand til dyrkning af bær eller ved dyrkning af østers i forurenet havvand. I Danmark er der krav om at bruge vand af drikkevandskvalitet både til at vande, rense og overrisle spiselige afgrøder. Overløb fra kloakker kan også forurene drikkevand med norovirus, f.eks. ved skybrud.
I engros- og detailleddet sker smitte typisk, fordi der er brugt råvarer eller spiseklare fødevarer, der er forurenet med norovirus, eller en medarbejder går halvsyg på arbejde og smitter kunder mv. Derfor er det vigtigt at have en god personlig hygiejne, at vaske hænder grundigt og blive hjemme, hvis man er eller lige har været syg af roskildesyge.
Grøn salat, frosne udenlandske bær, rå østers, smørrebrød, tilberedte måltider og snacks, som mange har haft fingrene i, kan give store udbrud med roskildesyge. Derudover kan f.eks. buffeter, hvor mange mennesker har kontakt til maden, være smittekilde.
Smitte via inventar, udstyr og arbejdstøj
En anden typisk smittekilde er inventar og udstyr i produktionen (f.eks. vandhaner, knive og kasseapparater), som man rører ved og derefter fører hænderne til munden, eller via toiletter.
Urent arbejdstøj kan være smittekilde. Hvis man eksempelvis har syge samboende, kan man med få dråber opkast eller afføring bære smitte med sig hjemmefra.
Smitte via hænder
Man kan blive smittet med norovirus direkte af dråber fra opkast eller afføring fra en syg person ved berøring eller ved kontakt, f.eks. via et håndtryk eller via luften som aerosoler. Man kan derfor blive syg ved at opholde sig i et rum, hvor en syg kaster op, eller ved at håndtere bleer eller beskidt undertøj fra f.eks. en syg samboende.
For at undgå at smitte andre bør man ikke beskæftige sig med fødevarer – herunder lave mad til andre – i mindst 48 timer efter, at symptomerne er stoppet.