Det er forskelligt, hvor alvorligt det er at finde listeria i fødevareproduktionen. Det afhænger af, hvor i virksomheden der er fundet listeria, og hvor stor sandsynligheden er for, at fødevarer er blevet forurenet. Er der fundet listeria i råvareafdelingen? Eller i rene områder, f.eks. pakkeriet? Er der fundet listeria i et afløb eller på en overflade, som fødevaren kommer i berøring med?
Mindre alvorlige fund:
F.eks. fund af listeria fra gulv og afløb - og ikke andre steder.
F.eks. fund af listeria på overflader, vægge og udstyr under knæhøjde, og som fødevarerne ikke kommer i berøring med.
F.eks. fund af listeria i råvareafdelingen - og ikke andre steder.
Alvorlige fund:
F.eks. fund af listeria på overflader, som fødevarer kommer i berøring med.
F.eks. fund af listeria fra kondens på lofter i færdigvareafdelingen - her er risiko for dryp ned på færdigvarer.
OBS: Vær opmærksom på, at listeria kan flytte sig i produktionsmiljøet. Hvis der er listeria, f.eks på gulv, vægge og i afløb, kan det hurtigt give problemer andre steder i virksomheden.
Ret op på fejlen - korrigerende handlinger
Hvis der bliver fundet listeria i virksomhedens produktionsmiljø, skal du altid sørge for at finde årsagen og løse problemet. Reaktionen afhænger af, hvor den positive prøve er taget, og hvor stor sandsynligheden er for, at fødevarer er blevet forurenet.
Virksomheden skal rette op på fejlen, f.eks. ved:
- At vurdere produktionsflowet i virksomheden. Er råvare- og færdigvareområder klart adskilt?
- At gennemgå prøveplanen. Er planen tilstrækkelig og effektiv?
- At gennemgå rengøringsprocedurerne. Skal der gøres grundigere og oftere rent?
- Mere uddannelse og instruktion af personalet.
Se også punkt 4 her: Lav en risikoanalyse for listeria og en plan for egenkontrol
Se også punkt 5 her: Find ud af, om virksomheden skal tage prøver og lav en prøveplan
Se også punkt 7 her: Gør grundigt rent for listeria i virksomheden