Du kan selv gøre noget for, at listeria ikke udvikler sig til et problem i dine produkter og til et niveau, der kan blive farligt.
Sørg for tilstrækkelig varmebehandling
Varm op til en centrumstemperatur på minimum 75 °C for at dræbe listeria. Listeria i en fødevare er ofte tegn på, at varen ikke har været varmet nok op.
Undgå at sprede listeria fra f.eks. råvarer til færdigvarer – krydsforurening
Hold råvarer og spiseklare fødevarer adskilt både under opbevaring og håndtering. Det kan enten være fysisk eller tidsmæssig adskillelse. Man kan fx håndtere de spiseklare fødevarer først, dernæst grønsager og til sidst råt kød (tidsmæssig adskillelse), hvis der ikke er tilstrækkelig plads til en fysisk adskillelse.
Gør rent mellem forskellige processer i produktionen for at undgå at overføre bakterier fra udstyr og overflader til fødevarer.
Fotoplancher om: "Undgå listeria – fokus på rengøring"
Brug f.eks. separate redskaber og skærebrætter til 'rent' og 'urent' arbejde
Vask hænder ofte – især mellem håndtering af råvarer og spiseklare produkter, samt når du har rørt ved fx telefon, kasseapparat og betjeningspaneler. Så undgår du at overføre bakterier via dine hænder til spiseklare fødevarer.
Gør grundigt rent
Sørg for at lokaler og maskiner er vedligeholdte og ryddelige, så det bliver lettere at gøre rent. Glatte overflader er nemmere at gøre rene. Gør godt rent i alle kroge – listeria kan gemme sig i alle små revner og sprækker.
Hold din virksomhed grundigt ren. At holde virksomheden ren ved jævnlig grundig rengøring er bedre end at gøre hovedrent indimellem. Følg derfor en rengøringsplan, så du kommer hele vejen rundt i virksomheden. Skil udstyret ad, inden du gør det rent.
Fotoplancher om: "Undgå listeria – fokus på rengøring"
Brug varmt vand og det rigtige rengøringsmiddel, så du kan få fjernet alle rester af mad. Med grundig rengøring og desinfektion undgår du biofilm med listeria. Listeria kan sidde på rengjorte overflader, hvis der ikke er gjort effektivt rent. Bakterien kan danne "biofilm" på overfladen af produktionsudstyr, så den kan overleve udtørring, rengøring og desinfektion.
Desinficer overflader og udstyr, når det er nødvendigt og brug det rigtige desinfektionsmiddel. Skift eventuelt jævnligt desinfektionsmiddel, så listeria ikke bliver modstandsdygtig over for midlet. Skift fx mellem to midler hver måned.
Sæt en tilpas kort holdbarhed (se også længere oppe)
Sæt en tilpas kort holdbarhed af produktet, så listeria ikke når at udvikle sig inden udløb af holdbarhed. Med en kort holdbarhed er der mindre risiko for, at bakterien vokser til et så højt niveau, at forbrugere bliver syge af det.
I kød- og fiskepålæg, som er vakuumpakket eller pakket i modificeret atmosfære og har flere ugers holdbarhed på køl, vil listeria kunne vokse uden særlig konkurrence fra andre bakterier.