Pesticider kaldes også for sprøjtemidler, sprøjtegifte eller plantebeskyttelsesmidler.
Hvis du køber fødevarer, der er dyrket med så få sprøjtemidler som muligt, er du med til at fremme en produktion med anvendelse af færre pesticider samtidig med, at du reducerer dit indtag af pesticidrester gennem kosten.
Pesticidrester i fødevarer er grundigt vurderede og godt regulerede. Både virksomheder og myndighederne kontrollerer fødevarer for rester af pesticider.
Sådan får du færre pesticidrester i dine fødevarer
Spis varieret – også når du spiser frugt og grønt
Grænseværdierne for pesticidrester i frugt og grønt er sat ud fra et normalt forbrug af hver enkelt frugt eller grøntsag. Hvis du spiser ekstremt meget af den samme type frugt eller grøntsag hver dag, er der en lille risiko for, at du får for meget af et sprøjtemiddel. Spis derfor altid varieret.
Spis masser af frugt og grønt – hver dag
Frugt og grønt er en vigtig del af en sund kost, disse fødevarer indeholder vigtige vitaminer, mineraler og kostfibre. Fødevarestyrelsen anbefaler, at du spiser minimum 600 gram frugt og grønt om dagen.
De gode egenskaber ved frugt og grønt overstiger den begrænsede risiko, der er ved at indtage fødevarer, som kan indeholde små mængder af pesticidrester. Risikoen for at blive syg er større, hvis man ikke spiser frugt og grønt hver dag.
Vælg økologisk
Hvis du spiser økologisk frugt, grønt og kornprodukter har du en god mulighed for at undgå pesticidrester fra fødevarer.
Økologiske afgrøder er dyrket uden eller med meget få sprøjtemidler. Kun få sprøjtemidler må anvendes ved særlige behov. Derfor indeholder økologiske fødevarer meget sjældent pesticidrester. Ved at vælge økologisk frem for konventionelt sparer du dig selv og miljøet for sprøjtemidler.
Fødevarestyrelsen finder kun i få tilfælde pesticidrester i økologiske fødevarer. Der er som oftest tale om meget små mængder. Forureningen skyldes sandsynligvis forurening fra områder, som dyrkes ikke-økologisk, eller fejlagtig sammenblanding af økologiske og ikke-økologiske fødevarer.
Tænk over, hvor frugten og grønsagerne er dyrket
Fødevarestyrelsen finder generelt færrest pesticidrester i frugt, grønt og korn, der er dyrket i Danmark. Det er en god idé at se på, hvor dine fødevarer er dyrket, hvis du vil mindske dit indtag af pesticidrester.
Undersøgelser har vist, at danskerne kan reducere deres pesticidindtag med en tredjedel blot ved at spise dansk frugt og grønt i stedet for udenlandsk, hvor der er et dansk alternativ. F.eks. stadig spise udenlandske appelsiner, men altid vælge danske æbler. Det er særligt danske æbler, pærer, tomater, gulerødder og kartofler, som indeholder betydeligt færre pesticidrester end de udenlandsk producerede.
Du behøver dog ikke at være bekymret for at spise frugt og grønt fra andre lande end Danmark. Næsten alle produkter, der kommer over Danmarks grænser, overholder reglerne for pesticidrester. Reglerne er skrappe, og der er generelt stor sikkerhed indbygget i grænseværdierne.
Skyl altid frugt og grønt
Nogle pesticider sidder på overfladen, andre sidder i frugtkødet. Derfor kan du ikke være sikker på, at du fjerner alle pesticidrester ved at skylle eller skrælle frugt og grønt. Men ved at skylle frugt og grønt fjerner du også nogle bakterier, virus og snavs.
Nogle afgrøder, f.eks. æbler, spiser man oftest med skrællen, og det kan du roligt blive ved med. Der findes mange gavnlige vitaminer og fibre i skrællen.
Dog anbefaler Fødevarestyrelsen at du bruger økologiske citrusfrugter, hvis du skal spise skrællen. Konventionelle citrusfrugter er ofte behandlede på overfladen, og ved fastsættelse af grænseværdierne for citrusfrugter går man ud fra, at man oftest skræller citrusfrugter, inden de spises.
Det er også generelt en god idé at vaske hænder, når du har skrællet citrusfrugter.