Dioxin i laks
Dioxin og dioxinlignende PCB ophobes i fedtvævet og opkoncentreres gennem fødekæden. Det vil sige, at koncentrationen i de store fisk er størst, fordi de spiser en masse små fisk, og dioxinen og dioxinlignende PCB bliver tilbage i deres fedtvæv.
Da laks både er en fed og stor fisk, er koncentrationen i dem stor. De magre fisk fra Østersøen, fx torsk, har ikke samme koncentration af dioxin og dioxinlignende PCB.
Opdrættet laks
Indholdet af dioxin og dioxinlignende PCB i opdrættet fisk stammer fra fiskefoderet. Der er fastsat EU-grænseværdier for indholdet af dioxin og dioxinlignende PCB i fiskefoder.
Hvordan kan jeg se på indpakningen om laksen er fanget i havet eller opdrættet?
Produktionsmetoden skal oplyses for fisk, herunder om de er fanget på havet, i ferskvand eller opdrættet. Det gælder dog ikke for forarbejdet fisk, fx tun på dåse.
Laksens røde farve og betydning for dioxinindholdet
Farven har ikke betydning ifht dioxin indhold. De vilde laksefiskearter bliver røde, når de æder forskellige slags krebsdyr fx rejer, der indeholder farvestoffet astataxin. Stoffet er en naturlig antioxidant, der er nært beslægtet med carotener og det farvestof, der gør paprika rød. Stoffet har betydning for laksefiskenes velbefindende, og er især nødvendigt for at sikre en fornuftig overlevelse af lakseyngelen.
I havene uden for Østersøen udgør krebsdyrene en ret stor del af føden, derfor er de meget røde i kødet, specielt meget i Stillehavet og i de arter af stillehavslaks, der lever der.
Den vilde østersølaks: Østersøen lever laksen hovedsageligt af fisk som fx brisling. Fiskene indeholder ikke astataxin, hvorfor østersølaksen er bleg i kødet.
Den vilde østersølaks bliver kun fisket i begrænset omfang. Østersølaksen må ikke være for stor, netop fordi de store østersølaks indeholder for mange dioxiner.
Opdrætslaks: Opdrætslaks får foder, som består af fiskemel, planteproteiner og vegetabilske råvarer, der er tilsat farvepigmenter for at give den røde farve. Langt de fleste opdrætslaks kommer fra Norge.
Økologisk opdrættede laks: I økologisk opdrættede laks må der, i henhold til Økologiforordningen, fodres med foder, der indeholder naturligt astataxin i et omfang, der tilgodeser fiskenes fysiologiske behov. Naturligt astataxin kan fx være rejeskalolie eller astataxin fremstillet af gærceller.
De økologisk opdrættede laks vil være blegere end vildtfangede atlanterhavslaks, men en smule mere røde end østersølaksen, eller kan have samme farve. Økologerne er ikke kede af denne forskel, idet deres produkter herved adskiller sig fra de konventionelle laksefisk, som fodres med foder, der indeholder syntetisk astataxin (op til 100 ppm).