Ris og risprodukter

Frø, ris, kerner og nødder

Risprodukter kan være babygrød, riskiks, risdrik, pasta lavet af rismel eller poppede ris.

Vær opmærks​​om på uorganisk arsen i risprodukter

​Ris kan have et højt naturligt indhold af det kræftfremkaldende stof uorganisk arsen. Indholdet af arsen i ris kommer typisk fra vandingsvandet på rismarken og svinger fra egn til egn. Man kan derfor ikke udpege ris fra bestemte lande som mere eller mindre arsenholdige. Arsen-indholdet er derfor uafhængigt af, om risene er økologiske eller konventionelle. 

Brune, røde og sorte ris og produkter baseret på fuldkornsris indeholder næsten dobbelt så meget uorganisk arsen som hvide ris.​​​ ​Ris kan forts​​at indgå i en varieret, sund k​ost. Indholdet af uorganisk arsen i ris kan sænkes v​ed at skylle risene inden de koges.​ 

Læs mere om kostrådene på www​.altomkost.dk

Ris har et naturligt indhold af uorganisk arsen, som er vurderet til at være kræftfremkalden​de.

Det betyder, at mennesker, der gennem mange år dagligt spiser mad med uorganisk arsen, har en forøget risiko for kræft. I forhold til børn skal man være særligt påpasselig på grund af deres relativt store indtag i forhold til kropsvægt.​​ Glutenallergikere bør også være opmærksomme på at variere deres kost, så det ikke mest består af risbaserede produkter.

Brune, røde og sorte ris samt produkter baseret på fuldkornsris indeholder næsten dobbelt så meget uorganisk arsen som hvide ris. Det er stadig vigtigt at spise fuldkornsprodukter, herunder fuldkornsris, men variation er vigtig. Variation bør også omfatte morgenmadsprodukter, som ikke kun bør være risbaseret. Ris, herunder fuldkornsris, kan stadig sagtens indgå i en sund kost.

Sundhedsskadelige effekter af arsen er relateret til uorganisk arsen.

Det findes overalt i jord og grundvand og dermed også i drikkevand, r​​is og visse typer af tang. Derudover indeholder kosten, fx fisk, organisk arsen, men dette er uden sundhedsmæssige problemer.

Giv ikkebørn risdrik

Børn spiser og drikker mere end voksne i forhold til deres kropsvægt, hvorfor indtaget af risdrik er mest kritisk hos børn. Børn bør derfor ikke drikke risdrik.

Voks​ne bør begræn​se risdrik

Voksne bør dog også begrænse deres indtag af risdrik, da det generelt er ønskeligt at reducere indtaget af uorganisk arsen. Andre typer af plantedrik, fx havredrik, mandeldrik og ærtedrik, har langt lavere indhold af arsen end risdrik.

Giv børn forskellige gr​ød​typer

​Varier grøden og giv ikke risbaseret grød som fx rismelsgrød eller risengrød til din baby eller dit barn hver dag. Det gælder både hjemmelavet og industrielt fremstillet grød. Vær opmærksom på, at andre former for grød som fx fuldkornsgrød kan indeholde ris.

Giv ikke børn riskik​s

Riskiks indeholder en del uorganisk arsen. Tilbyd dit barn andre produkter f.eks. frisk frugt. Riskiks er ikke et produkt, vi har svært ved at undvære i vores kost, da det ikke er en basisfødevare og ikke er et sundt og nærende mellemmåltid.