Purløg - Blomster

Purløg

Videnskabeligt navn: Allium schoenoprasum L.

Purløg hører til påskeliljefamilien og er en normal spise i Danmark. Purløgets lilla blomster, som blomstrer fra maj-juni har dog ikke traditionelt været anvendt som fødevare i Danmark eller EU. Purløg dyrkes i mange køkkenhaver, men den findes også vildt på Bornholm. Denne vilde form, der dyrkes på Bornholm er bevaringsværdig og bør ikke sankes.

Blomsten indeholder svovlholdige forbinder som også kendes i bladene, såsom S-alkylcysteinsulfoxider og S-alkenylcysteinsulfoxider, der giver den karakteristiske løgsmag.

Der mangler data til at vurdere, om det er de samme indholdsstoffer, der findes i både blomsten og i bladet, og hvis det er de samme, om niveauerne også er i samme størrelsesorden i blomst og blad.

Der er ikke anmeldt forgiftninger hos mennesker efter indtagelse af blomster eller andre plantedele, men da der er et begrænset kendskab til indholdsstoffer og koncentrationen af disse i blomsterne, bør disse kun spises i begrænsede mængder, som fx spiselig pynt på en salat eller sommermad.

Der er ikke kendskab til forvekslingsmuligheder.