Japanpileurt kaldes også japanboghvede og japansk pileurt. Japanpileurt tilhører pileurtfamilien og er en kraftigt voksende, flerårig plante, der kan blive op til 2,5 meter høj. Japanpileurt er ikke naturligt tilhørende i Danmark. Planten er indført som prydplante og er siden forvildet i Danmark. Der er ikke kendskab til, at japanpileurt har været anvendt som fødevare i EU.
Stænglen indeholder et anthraquinon emodin. Der er ikke lavet nogen undersøgelser om giftighed af stænglen. Emodin forekommer i forskellige planter sennes, aloe og frangula, som er brugt som medicin som afføringsmidler, og hvor man anbefaler så lille dosis i så kort tid som muligt. Høje doser af emodin har vist mange forskellige forgiftningseffekter i dyreforsøg.
Roden fra japanpileurt anvendes i kinesisk urtemedicin. Her frarådes anvendelse under graviditeten pga. formodet risiko for abort, ligesom roden er opført på en liste over planter, der kan påvirke leverens funktion negativt.
Da der ikke er viden om anvendelse af stænglen som fødevare, og planten er brugt medicinsk med risiko for bivirkninger, bør man ikke spise denne.
Planten blev fra 1. januar 2019 omfattet af et markedsføringsforbud, da det er en problematisk, invasiv art. Derfor kan den ifølge Miljøstyrelsen stadig plukkes, men den må ikke spredes i naturen.
Kan forveksles med kæmpepileurt (Fallopia sachalinensis (F.Schmidt) Ronse Decr. (synonymer Reynoutria sachalinensis (F.Schmidt) Nakai og Polygonum sachalinense (F.Schmidt)), som ikke er risikovurderede i forbindelse med denne planteliste.