Hvidmelet gåsefod tilhører amarantfamilien. Det er en et-årig plante, som er almindelig i Danmark. Hvidmelet gåsefod blomstrer fra juni til september.
Der har de seneste 10-15 år været alvorlige tilfælde af fotosensibilisering hos personer, der har spist planten enten rå eller kogt og derefter har opholdt sig i sollys. Fotosensibilisering er en tilstand, hvor indtagelse og optagelse af indholdsstoffer fra en plante i kombination med sollys fører til reaktioner i huden. Hudforandringerne efter indtag af hvidmelet gåsefod kan være alvorlige og har i nogle tilfælde krævet hospitalsindlæggelse. Hvilke indholdsstoffer i planten, der er årsagen til fotosensibiliseringen, er ikke kendt.
Bladet indeholder oxalsyre og dets salte, oxalater, er på linje med eller højere, end hvad der findes i spinat og rabarber. Mængden af oxalsyre kan reduceres ved kogning eller ved at tilsætte calciumsalte (fx produktet Nonoxal) til maden under tilberedning.
Bladet indeholder desuden nitrat. Derfor bør planten helt undgås i mad til spædbørn fra 4-5 måneder og bør kun udgøre en mindre del (maksimalt en tiendedel) af de grøntsager, der serveres til småbørn i alderen 6-12 måneder.
Pga. af både indholdet af oxalsyre, nitrat og plantens fotosensibiliserende effekt, bør planten kun anvendes i små mængder, og man bør ved indtagelse være opmærksom på ikke at opholde sig i sollys. Anvendelse i mængder som kål eller spinat vurderes ikke at være sundhedsmæssigt acceptabelt.
Hvidmelet gåsefod kan let forveksles med andre arter af gåsefod, især grøn gåsefod (Chenopodium suecicum Murr). Andre forvekslingsmuligheder er: Hjertebladet gåsefod (Chenopodium hybridum L.) samt arter af mælde, især svinemælde (Atriplex patula L.) og spydmælde (Atriplex prostrata Boucher ex DC), som ikke er risikovurderede i forbindelse med denne planteliste.