Glycyrrhizinsyre findes naturligt i lakrids. Lakrids i store mængder kan faktisk være farligt - særligt for dig som gravid - da det kan give forhøjet blodtryk og væskeansamlinger. Fødevarestyrelsen har længe testet lakridsprodukter for det naturlige, men skadelige stof glycyrrhizinsyre. Prøverne viser, at lakridsprodukter kan have høje mængder af stoffet.
Hvor meget er for meget?
Voksne - særligt gravide - bør ikke spise mere end 50 gram lakrids om dagen. Børn bør ikke spise mere end 25 gram.
Hvis du også spiser andre produkter med indhold af lakrids - eksempelvis te, is, chokolade, bolsjer, tyggegummi, gourmetkrydderi, lakridsrødder og kosttilskud med lakrids - så bør du spise endnu mindre lakrids.
Ren lakrids (engelsk lakrids eller rålakrids), har et meget højt indhold af glycyrrhizinsyre, og du bør kun spise det i meget små mængder (op til 2 gram dagligt).
Personer med for højt blodtryk bør være særligt påpasselige med at spise lakrids. Slik og drikkevarer med et højt indhold af glycyrrhizinsyre skal mærkes med 'indeholder lakrids - personer, der lider af forhøjet blodtryk bør undgå for stort indtag'.
Saltlakrids er ikke for børn
I salmiak- og saltlakridser er der typisk anvendt aromastoffet ammoniumklorid – også kendt som salmiak. Ammoniumklorid i store mængder kan virke afkalkende på knoglerne, og Fødevarestyrelsen fraråder, at børn regelmæssigt spiser salmiak- og saltlakridser. Der er ikke nogen akut risiko, hvis børn en gang imellem spiser et par salmiak- eller saltlakridser.
Tidligere var der et krav om mærkning af lakridsprodukter indeholdende mere end 5% ammoniumklorid med ”Voksenlakrids – ikke børnelakrids”. Denne mærkning er nu ophævet.
DTU Fødevareinstituttet er i gang med en ny vurdering af, om man skal være endnu mere varsom med at spise lakrids fremover.