Kanel og kanelte

Drikkevarer

Spiser du meget kanel i kosttilskud eller i kanelte? Spar på kanelen ell​er brug ægte kanel til daglig

En række krydderier indeholder nat​urlige stoffer, som kan være skadelige for dig, hvis du spiser dem i for store mængder. For nogle krydderier er det netop disse stoffer, som er med til at give den dejlige krydrede smag. Kanel indeholder kumarin, der er et naturligt aromastof og samtidig et giftstof, der kan være skadeligt for leveren. De fleste danskere spiser og drikker ikke kanel i mængder, der giver anledning til sundhedsmæssige betænkeligheder.

Der kan dog være voksne eller børn, der sammensætter deres kost på en sådan måde, at kumarin indholdet bliver problematisk. I risiko for at få for meget kumarin er småbørn, der ofte får havregrød med kaneldrys eller mennesker, der indtager kanel fx som kosttilskud eller i te.

Der skelnes primært mellem to typer af kanel: kassiakanel og ægte kanel.​​ Indholdet af kumarin i kassiakanel er langt højere end i ægte kanel (også kaldet Ceylon-kanel), der kun indeholder meget lidt kumarin. Kassiakanel er den mest almindelige kanel i Danmark og benyttes industrielt til fremstilling af bl.a. bagværk, desserter og morgenmadsprodukter. For disse produkter er der fastsat grænseværdier for indholdet af kumarin.

Du kan med fordel være opmærksom på, hvilken kanel du anvender, og hvor meget kanel du spiser

Hvis du til dagligt drikker te med kanel, spiser kosttilskud med kanel eller drysser kanelsukker på din grød, så kan du risikere at få for meget kanel. Fx skal en 13-årig kun drikke 1,5 dl te med kanel, før det såkaldte daglige tolerable indtag (TDI) af kumarin bliver overskredet. TDI angiver, hvor meget en person kan indtage dagligt af et stof igennem et helt liv, uden at det medfører skadelige effekter.​

Læs mere hos DTU om de to kane​​ltyper og se, hvordan du kan skelne imellem dem (pdf)

Børn og kanel

Spar på kanelen til små børn eller køb ægte kanel (Ceylon kanel). Et 2-årigt barn kan fx tåle mindre end 1 lille teskefuld - kun 0,3 g - almindelig kanel dagligt på sin grød før, det tolerable daglige indtag (TDI) for kumarin overstiges. Almindelig kanel (kassiakanel) indeholder det naturlige stof kumarin, der er et naturligt smagsstof, men samtidig et giftstof der er skadeligt for leveren.

Der findes to typer kanel, nemlig kassiakanel (den billige, og mest almindelige kanel i Danmark) og ægte kanel - også kaldet Ceylon kanel.

Kumarinindholdet i kassiakanel er langt højere end i ægte kanel. Derfor kan du give børn ægte kanel i meget større mængder uden problemer.

Et stort forbrug af kanel kan fx forekomme ved et stort dagligt indtag af kanelholdig te, kosttilskud eller grød med kanelsukker.

Specielt udsatte er de helt små børn (1-2 årige), som regelmæssigt får grød med kanelsukker til morgenmad eller mellemmåltid. Børn spiser mere pr. kilo legemsvægt end voksne og er derfor særligt udsatte, hvis de spiser mange produkter med kanel.

Fødevarestyrelsen fraråder helt at give nogen former for te til børn, inklusiv kanelte. 

Her kan du læse mere om kanelte