Hvis du vil spare på strømmen i køleskabet
Det kan være fristende at skrue op for temperaturen i køleskabet for at spare på strømmen, men det er ikke en god idé at skrue op for temperaturen i køleskabet. Fødevarestyrelsen anbefaler, at temperaturen i køleskabet er maks. 5 °C. Hvis temperaturen er over 5 °C, er der risiko for, at der kan udvikle sig bakterier i maden, som man kan blive syg af at spise.
Her er fem andre tips til, hvordan du kan spare på strømmen i køleskabet:
- Lad køleskabet være lukket så meget, som muligt – jo mere du åbner det, jo mere energi bruger det.
- Lad varme retter, som skal gemmes til senere, dampe af, før du sætter dem i køleskab, eller køl dem hurtigt ned i koldt vandbad.
- Undlad at overlæsse køleskabet.
- Tø frosne madvarer op i køleskabet – det er med til at holde køleskabet koldt.
- Opbevar konserves, visse drikkevarer, frugt, kartofler og andre grøntsager andre steder end i køleskabet.
Tilberedning af mad ved høkassemetoden
Hvis du lader gryderetter simre færdig i "høkassen" eller under dynen for at spare strøm, kan der udvikle sig farlige bakterier. Der er risiko for, at bakterier som Bacillus og Clostridier kan danne giftstoffer, som kan give sygdom, hvis maden ikke bliver varmet ordentligt igennem eller står for længe og lumrer ved 10-55 °C. Ved 37 °C kan én bakterie blive til 1.000 efter tre timer og til en million i løbet af seks timer!
Hvis du bruger en høkasse til færdig-tilberedning af mad, bør du derfor sikre, at temperaturen overalt i fødevaren er mindst 55 °C i hele perioden.
Når maden er færdig, bør nedkølingen ske, så temperaturen falder til under 10 °C inden for højst fire timer. Det vil normalt give sikkerhed mod vækst af bakterier.
Genopvarm maden til den er rygende varm inden servering.
Nedkøling af mad udendørs i vinterkulden
Hvis du vælger at bruge vinterkulden udenfor til at nedkøle madvarer, f.eks. på altanen eller terrassen, bør du være opmærksom på disse tips for at undgå vækst af bakterier:
- Sørg for at beskytte madvarerne mod skadedyr (f.eks. rotter, fugle og katte) og mod vind/vejr. F.eks. ved at bruge en tætsluttende beholder – plastfilm er ikke nok.
- Undgå at stille madvarerne direkte på jorden, så du ikke slæber jordbakterier med ind i køkkenet.
- Hvis du køler madvarer ned udendørs, skal temperaturen udenfor være så lav, at man kan nedkøle til 10 °C inden for højst fire timer.
- Tør madbeholderen eller mademballagen godt af, inden den bliver sat i køleskabet efter at have stået udenfor eller skift til en ren beholder.
- Kombiner eventuelt med køleskabet på sidste etape af nedkølingen.
Husk at varme retter skal være varmet ordentligt op og være rygende varme, inden du serverer dem.
Hvis strømmen bliver slukket
Du kan selv gøre nogle ting for at sikre dine madvarers holdbarhed, hvis strømmen bliver slukket i en periode.
Hvis strømmen bliver afbrudt f.eks. i et par timer, er det vigtigt fortsat at holde kølevarerne i køleskabet kolde. Derfor lyder rådene:
- Undlad at åbne køleskabet og fryseren unødigt. Så holder madvarerne sig kolde i længere tid.
- Sæt nyindkøbte madvarer udenfor i kulden. Hvis du lige er kommet hjem med nyindkøbte kølevarer, så sæt dem udenfor i vinterkulden, indtil strømmen vender tilbage. Se også rådet "Nedkøling af mad udendørs i vinterkulden".
- Brug et koldt vandbad til at nedkøle maden. Hvis du vil køle rester af varm mad ned, mens der er strømafbrydelse, kan du bruge enten et koldt vandbad eller sætte maden udenfor i vinterkulden. Se også rådet "Nedkøling af mad udendørs i vinterkulden".
Tjek temperaturen i køleskabet efter strømafbrydelsen
Fødevarestyrelsen anbefaler, at temperaturen i køleskabet er maks. 5 grader. Hvis temperaturen er over 5 grader, er der risiko for, at der kan udvikle sig bakterier i maden, som man kan blive syg af at spise.
Ved en varslet strømafbrydelse
Hvis der er varslet en strømafbrydelse i et bestemt tidsrum, kan du også:
- planlægge nedkøling af varm mad på et andet tidspunkt
- vælge et andet tidspunkt at komme hjem med nye kølevarer til køleskabet.
Madens holdbarhed
Formentlig vil der i de fleste tilfælde ikke ske noget ved en kortere strømafbrydelse på et par timer. Det kan dog ikke udelukkes, at nogle madvarer i køleskabet kan have taget skade og bør kasseres. Der kan f.eks. være forskel på, hvordan en strømafbrydelse påvirker eksempelvis yoghurt og ost og for mere følsomme varer som fersk fisk og hakket kød. Efter en strømafbrydelse kan du bruge dine sanser og se, lugte og smage på maden for at vurdere, om den stadig er god.