SALT

Hvorfor spise mindre salt?

9 ud af 10 danskere spiser mere salt end de officielle anbefalinger, som lyder på maksimum 5-6 gram salt dagligt. 

Mænd spiser i gennemsnit 9-11 gram salt dagligt svarende til ca. 2 teskefulde, mens kvinder i gennemsnit spiser ca. 7-8 gram salt dagligt svarende til ca. 1½ teskefuld.     

Mange bekymrer sig ikke om salt, men der er god grund til at skære ned på saltforbruget. For meget salt kan være medvirkende årsag til helbredsproblemer i form af:

  • Forhøjet blodtryk
  • Hjerte-kar-sygdomme
  • Mavekræft

Saltreduktion påvirker ikke kun blodtrykket, men også andre faktorer der kan have betydning for udvikling af hjerte-kar-sygdom. 

Det er også sandsynligt, at der er en forøget risiko for mavekræft ved et højt saltindhold. 

Ved at skære 3 gram salt af det gennemsnitlige daglige indtag kan der forventes 400.000 færre danskere med forhøjet blodtryk.* 

Man taler om, at forhøjet blodtryk er et skjult samfundsproblem, fordi det typisk ikke er forbundet med symptomer. Undersøgelser viser, at 38 % af den voksne befolkning har forhøjet blodtryk.

Til toppen

Spis mad med mindre salt

I Fødevarestyrelsen pjece "Spis mad med mindre salt - En guide til gode saltvaner" kan du få tips og ideer til at få bedre saltvaner til 

  • morgenmad
  • frokost
  • aftensmad

I folderen kan du også få tips til hvad du skal være opmærksom på, når du køber ind.

Til toppen

Får du for meget?

9 ud af 10 danskere får for meget salt. Tag salttesten og bliv opmærksom på dine egne saltvaner. Få også flere gode råd til, hvad du selv kan gøre for at spise mindre salt i din hverdag.

Tag salttesten

Det salt, du drysser på maden ved bordet eller i madlavningen, er for de fleste ikke det store problem. Bidraget fra madlavning og bordsalt udgør gennemsnitlig kun 11-12 % af det totale saltindtag.

Størstedelen af danskernes saltindtag kommer fra brød, kød og kødprodukter, herunder kødpålæg, men også fx ost, færdigretter og lignende bidrager med en del salt. Derfor er der god grund til at være opmærksom på de madvarer, vi får mest salt fra. Fødevarestyrelsen anbefaler, at du kigger efter fødevarer med Nøglehullet, når du handler. Nøglehulsmærket sikrer dig bl.a., at fødevaren lever op til krav om mindre salt.

Læs om Nøglehullet her.

Til toppen

Børn og salt

Børn skal - ligesom voksne - ikke have for meget salt, dels fordi spædbørns nyrer ikke kan udskille så meget salt, og dels fordi børn ikke skal vænnes til den salte smag. Du bør derfor ikke tilsætte salt i dit spædbarns mad. Grøntsager og kartofler kogt i letsaltet vand kan dog godt bruges. Børn spiser med af familiens mad fra de er 8-9 måneder, så derfor er der god grund til generelt at spare på saltet i familien.

Det anbefalede daglige maksimumsindtag afhænger af alder og energibehov:

  • Børn mellem 12-23 måneder bør ikke få mere end 2,1 gram salt pr dag (0,8 g natrium). Det svarer til ca. ½ teskefuld groft salt og 1/3 teskefuld fint salt.
  • For børn under 2 år bør indtagelsen af salt ikke overstige 0,5 gram pr MJ (megajoule).
  • Børn mellem 2-10 år bør ikke få mere end 3-4 gram salt pr. dag.

Til toppen