Hvorfor spise mindre salt?
9 ud af 10 danskere spiser mere salt end de officielle anbefalinger, som lyder på maksimum 5-6 gram salt dagligt.
Mænd spiser i gennemsnit 9-11 gram salt dagligt svarende til ca. 2 teskefulde, mens kvinder i gennemsnit spiser ca. 7-8 gram salt dagligt svarende til ca. 1½ teskefuld.
Mange bekymrer sig ikke om salt, men der er god grund til at skære ned på saltforbruget. For meget salt kan være medvirkende årsag til helbredsproblemer i form af:
- Forhøjet blodtryk
- Hjerte-kar-sygdomme
- Mavekræft
Saltreduktion påvirker ikke kun blodtrykket, men også andre faktorer der kan have betydning for udvikling af hjerte-kar-sygdom.
Det er også sandsynligt, at der er en forøget risiko for mavekræft ved et højt saltindhold.
Ved at skære 3 gram salt af det gennemsnitlige daglige indtag kan der forventes 400.000 færre danskere med forhøjet blodtryk.*
Man taler om, at forhøjet blodtryk er et skjult samfundsproblem, fordi det typisk ikke er forbundet med symptomer. Undersøgelser viser, at 38 % af den voksne befolkning har forhøjet blodtryk.
Til toppen