Omkring 1/3 af det fedt, vi spiser, kommer fra fedtstoffer i form af blandingsprodukter, smør, margarine, olie, svinefedt og lignende. Resten spiser vi skjult, fx i kød, mælk, ost og kager.
For meget fedt i kosten kan føre til vægtøgning, overvægt og øget risiko for livsstilssygdomme, fx hjerte-kar-sygdomme. Danskerne spiser generelt for meget mættet fedt, og du kan med fordel skifte kød og fedtstoffer med meget mættet fedt ud med mere magre kødtyper og planteolier med flere umættede fedtsyrer.
De officielle Kostråd sætter fokus på fedt ved at anbefale:
- Vælg primært kød og kødprodukter med maks. 10 % fedt. Gå efter Nøglehullet, når du vælger kød og kødprodukter. Læs om Nøglehullet her.
- Vælg primært skummet-, mini- eller kærnemælk og syrnede mælkeprodukter, fx yoghurt naturel, med maks. 1,5 % fedt og ost med maks. 17 % fedt (30+). Gå efter Nøglehullet, når du vælger mejeriprodukter. Læs om Nøglehullet her.
- Begræns mejeriprodukter med højt fedtindhold, fx fløde.
- Vælg planteolier, fx raps- og olivenolie, i stedet for hårde fedtstoffer, som fx smør og kokosolie, når du laver mad.
- Begræns brugen af smør på brød og sandwich, og vælg i stedet fx hummus eller lidt pesto.
Planteolier er gode kilder til fedtstof, når du vil spise sundt - frem for de hårde fedtstoffer som smør og kokosolie, der har et højt indhold af mættet fedt. Desuden har panteolier et lavere klimaaftryk end fx smør og blandingsprodukter. Alle typer fedtstoffer bidrager med mange kalorier, og det er derfor vigtigt, at du ikke spiser for meget fedtstof.
Læs om De officielle Kostråd her.