Hovedfødevaregruppen ”Grøntsager og produkter heraf” inkluderer grøntsager, svampe og produkter, hvor grøntsager eller svampe er hovedingrediens.
Inkluderer
Grøntsager, herunder mørkegrønne grøntsager, røde og orange grøntsager samt andre grøntsager og svampe. Inkluderer rå/friske, urensede og rensede grøntsager, f.eks. på dåse eller frossen, og svampe samt produkter heraf, hvor grøntsager eller svampe er hovedingrediensen.
Inkluderer ikke
- Bælgfrugter, da de indgår i hovedfødevaregruppen ’Bælgfrugter, fisk, kød og æg’.
- Kartofler, da de typisk indgår som stivelseskilde i den danske madkultur og derfor er en del af hovedfødevaregruppen ’Kornprodukter og kartofler’.
Underfødevaregrupper |
Eksempler på fødevarer der inkluderes |
Mørkegrønne grøntsager og produkter heraf |
Spinat, broccoli, grønkål, pak choi, bladbeder, rucola, hoved- og hjertesalat |
Røde og orange grøntsager og produkter heraf |
Gulerødder, friske og flåede tomater, røde og orange peberfrugter, butternut squash, hokkaido græskar og søde kartofler |
Andre grøntsager og produkter heraf |
Kål, løg, majs, grønne ærter, grønne bønner grønne og gule peberfrugter, asparges, agurk, rødbeder og selleri samt friske krydderurter og grøntsagsfrikadeller |
Hensyn til rensesvind
Rensesvindet kan være højt for nogle grøntsager. For at kunne estimere mængderne mere præcist er det ideelt set hensigtsmæssigt, at alle beregninger er på basis af rensede produkter.
I rapporten ”Mål, vægt og portionsstørrelser på fødevarer” fra DTU Fødevareinstituttet angives, at rensesvindet for eksempelvis grøntsager som agurk, tomat, salat og forårsløg varierer fra 0-6 %, mens rensesvindet for grøntsager som grønkål, græskar og jordskok varierer fra 30-40 %.
Tilberedningssvindet er, modsat rensesvindet, typisk lavt for grøntsager og har derfor mindre betydning.