Indkøbsmonitorering af fødevarer

Få hjælp til, hvordan I kan indplacere de enkelte fødevarer i et særligt grupperingssystem, der er tilpasset Kostråd til Måltider.

Metode til indkøbsmonitorering

Som professionelt køkken kan I gå flere veje, hvis I vil ændre på menuen og i højere grad efterleve Kostråd til Måltider.

Fødevarestyrelsen vil som en hjælp skabe en metode til at monitorere indkøb. Metoden kan give overblik over det samlede indkøb og andelen af forskellige fødevaretyper set i relation til sundhed og klima. Metoden, som vi kalder Indkøbsmonitorering, henvender sig særligt til indkøbsansvarlige, fødevaregrossister og andre, der arbejder med fødevareindkøbsdata.

Metoden kan give jer overblik over jeres indkøb, når I gradvist rykker tættere på anbefalingerne i Kostråd til Måltider, og I kan samtidig sætte delmål på vejen mod en fuld efterlevelse. I kan også anvende metoden til at dokumentere jeres fremskridt eller status.

Vejen mod en færdig metode

  • Baggrund: I regi af Rådet for sund mad blev der i 2022 igangsat et projekt ’Sund og klimavenlig mad i professionelle køkkener’, hvor en række parter gik sammen om at skabe et projekt med det formål at udvikle en metode til indkøbsmonitorering.
  • Klar: Et grupperingssystem, som DTU Fødevareinstituttet har udviklet og færdiggjort i 2025 med rapporten ’Forslag til fødevaregruppering af indkøbsdata til brug for monitorering af professionelle køkkeners efterlevelse af Kostråd til Måltider’. Metoden gør det muligt at lave en nulpunktsmåling og herefter følge udviklingen i fødevareindkøbene.
  • I gang: Fødevarestyrelsen afprøver muligheden for at sammenkæde fødevarekategorierne med GPC-koder (Global Product Classification) på brick-niveau for at muliggøre en datagenvej for bl.a. fødevaregrossister.
  • I gang: DTU Fødevareinstituttet udvikler procentfordelinger, som vil kunne bruges til en vurdering af, i hvilken grad fødevareindkøbene lever op til Kostråd til Måltider.
  • Kommer: I indsatsen ’Smag dig frem – gør Danmark grønnere’ skal indkøbsmonitorering som metode afprøves.

Grupperingssystemet består af 25 hovedfødevaregrupper

De 25 hovedfødevaregrupper kan herudover inddeles i seks underfødevaregrupper. Baggrunden for opdelingen tager afsæt i principperne i Kostråd til Måltider.

Grøntsager og frugter Bælgfrugter, fisk, kød og æg Kornprodukter og kartofler Fedtstoffer, nødder og frø Mælkeprodukter og ost Diverse
Grøntsager og produkter heraf Bælgfrugter og bælgfrugtprodukter Korn og kornprodukter Planteolier og plantebaserede fedtstoffer Syrnede mælkeprodukter, fløde, creme fraiche m.m. Sukker og lignende produkter
Frugter og bær og produkter heraf Fisk og fiskeprodukter Brød og lignende produkter Animalske fedtstoffer og fede saucer Ost Søde sager, chips og lignende produkter
Frugtjuice Kød og kødprodukter Kartofler og kartoffelprodukter Nødder og frø og produkter heraf Mælk og mælkeprodukter der kan drikkes Færdigretter og småretter
  Æg og æggeprodukter     Plantedrik Krydderier, eddike, ben m.v.
  Forarbejdede alternativer til kød og fisk m.m.     Plantebaserede alternativer til syrnede mælkeprodukter og ost Saftevand, sodavand og alkohol
          Vand, kaffe og te

Grøntsager og frugter

Inkluderer

  • Grøntsager, herunder mørkegrønne grøntsager, røde og orange grøntsager samt andre grøntsager og svampe.
  • Rå/friske, urensede og rensede grøntsager, f.eks. på dåse eller frossen.
  • Svampe samt produkter heraf, hvor grøntsager eller svampe er hovedingrediensen.

Inkluderer ikke

  • Bælgfrugter, da de indgår i hovedfødevaregruppen "Bælgfrugter, fisk, kød og æg".
  • Kartofler, da de typisk indgår som stivelseskilde i den danske madkultur og derfor grupperes som "Kornprodukter og kartofler".
Underfødevaregrupper Eksempler på fødevarer der inkluderes
Mørkegrønne grøntsager og produkter heraf Spinat, broccoli, grønkål, pak choi, bladbeder, rucola, hoved- og hjertesalat
Røde og orange grøntsager og produkter heraf Gulerødder, friske og flåede tomater, røde og orange peberfrugter, butternut squash, hokkaido græskar og søde kartofler
Andre grøntsager og produkter heraf Kål, løg, majs, grønne ærter, grønne bønner grønne og gule peberfrugter, asparges, agurk, rødbeder og selleri samt friske krydderurter og grøntsagsfrikadeller
Svampe og produkter heraf Champignon, østershatte, enoki, shii-take og kantareller samt svampepaté

Hensyn til rensesvind

Rensesvindet kan være højt for nogle grøntsager. For at kunne estimere mængderne mere præcist er det ideelt set hensigtsmæssigt, at alle beregninger er på basis af rensede produkter.

I rapporten ”Mål, vægt og portionsstørrelser på fødevarer” fra DTU Fødevareinstituttet angives, at rensesvindet for eksempelvis grøntsager som agurk, tomat, salat og forårsløg varierer fra 0-6 %, mens rensesvindet for grøntsager som grønkål, græskar og jordskok varierer fra 30-40 %.

Tilberedningssvindet er, modsat rensesvindet, typisk lavt for grøntsager og har derfor mindre betydning.

Inkluderer

  • Frugter og bær inklusiv tørret frugt og bær.
  • Rå, urensede og rensede frugter og bær samt produkter heraf, hvor frugt eller bær er hovedingrediensen.

Inkluderer ikke

  • Frugtjuice, der har egen hovedfødevaregruppe.
  • Nødder, da de grupperes som "Nødder og frø og produkter heraf".
Underfødevaregrupper Eksempler på fødevarer der inkluderes
Frugter og bær og produkter heraf Æbler, hindbær, citroner, kirsebær samt æblegrød og ananas konserves
Tørrede frugter og bær Rosiner, frugtpålæg, dadler, abrikoser og figenstang
Marmelade og lignende Alle typer af frugt- og bærmarmelade, syltetøj og gele

Hensyn til rensesvind

Rensesvindet kan være højt for nogle frugter. For at kunne estimere mængderne mere præcist er det ideelt set hensigtsmæssigt, at alle beregninger er på basis af rensede produkter.

I rapporten ”Mål, vægt og portionsstørrelser på fødevarer” fra DTU Fødevareinstituttet angives rensesvindet for forskellige frugter.

Tilberedningssvindet er typisk lavt for frugter og har derfor mindre betydning.

Inkluderer

  • Ren saft fremstillet af hel frugt eller kød af frugter og bær uden tilsat sukker, sødemidler,
    konserveringsmidler, smagsgiver eller farve. Kan indeholde få surhedsregulerende midler.
  • Frugtjuice kan være baseret på koncentrat.

Inkluderer ikke

  • Frugtdrikke med tilsat sukker eller sødestoffer og vand (dog ikke rekonstitueret) som f.eks. nektar og saftevand, da de grupperes som "Saft, sodavand og alkohol".
Underfødevaregrupper Eksempler på fødevarer der inkluderes
Frugtjuice Æblejuice, multifrugtjuice og rødbede- og æblejuice samt usødet ren saft (sur) og usødede smoothies.

Bælgfrugter, fisk, kød og æg

Inkluderer

  • Både tørrede bælgfrugter og tilberedte/udblødte bælgfrugter som bønner, linser og kikærter.
  • Spirer af bælgfrugter og bælgfrugtprodukter, hvor udgangspunktet er brug af den hele bælgfrugt. Bælgfrugter skal udgøre hovedingrediensen af et bælgfrugtprodukt i forhold til den udblødte/tilberedte mængde.

Inkluderer ikke

  • Grønne ærter, sukkerærter, grønne bønner og voksbønner, da de indgår i hovedfødevaregruppen "Grøntsager og produkter heraf”.
  • Tofu og eksempelvis produkter baseret på protein-isolater, da de grupperes som ”Forarbejdede alternativer til kød og fisk m.m.”.
Underfødevaregrupper Eksempler på fødevarer der inkluderes
Tørrede bælgfrugter og produkter heraf Hele tørre bønner, linser, kikærter, gule ærter, bælgfrugtemel og bælgfrugtpasta, som ændrer vægt ved tilberedning.
Tilberedte bælgfrugter og produkter heraf Kogte bælgfrugter, bælgfrugter på konserves som f.eks. kidneybønner, kikærter og baked beans, grønne edamame-bønner på frost samt hummus, falafler og bønnepaté hvor bælgfrugter er hovedingrediensen samt tempeh (fermenterede bønner).

Rå og tilberedt vægt

Der er meget stor forskel på rå og tilberedt vægt, hvorfor der skelnes imellem rå og tilberedt tilstand i underfødevaregrupperne for en mere korrekt estimering af spiselig mængde.

Inkluderer

  • Vildtfanget fisk og fisk fra opdræt
  • Skaldyr herunder blød- og krebsdyr. Rå, fersk eller frossen fisk og skaldyr både med og uden ben/skal, eventuelt skåret eller hakket, samt pålæg eller produkter heraf, hvor fisk eller skaldyr er hovedingrediensen.

Inkluderer ikke

  • Plantebaserede erstatninger for fisk, da de grupperes som ”Forarbejdede alternativer til kød og fisk”.
Underfødevaregrupper Eksempler på fødevarer der inkluderes
Magre fisk og skaldyr og produkter heraf Magre fisk er eksempelvis sej, torsk, rødspætte, ising og skrubbe, rødfisk, tun og kuller samt rogn og tun på dåse (konserves) og paneret forstegt fiskefilet, hvor fisk er hovedingrediensen.

Skaldyr som f.eks. muslinger, rejer, krabbe, hummer og blæksprutter.
Fede fisk og produkter heraf Fed fisk er f.eks. sild, makrel, laks og ørred (ferske og røgede) samt makrel på dåse og marinerede sild. 

Hensyn til tilberedningssvind

Tilberedningssvind ved varmebehandling kan være højt. For at kunne estimere de reelle mængder af fisk mere præcist er det ideelt set hensigtsmæssigt, at alle beregninger er på basis af tilberedt fisk/skaldyr.

Der angives et tilberedningssvind på 20 % for alle tilberedningsmetoder for alle fisketyper i rapporten ”Mål, vægt og portionsstørrelser på fødevarer” fra DTU Fødevareinstituttet.

Inkluderer

  • Okse/kalv, lam, gris, fjerkræ, vildt og blandet kød.
  • Rå, ferskt eller frossent kød både med og uden ben, eventuelt skåret eller hakket.
  • Pålæg eller produkter heraf, hvor kød er hovedingrediensen

Inkluderer ikke

  • Suppeben og lignende, da de grupperes særskilt under ”Krydderier, eddike, ben mv.”
Underfødevaregrupper Eksempler på fødevarer der inkluderes
Okse-, kalve- og lammekød, rå Stege, hakket kød, småkød m.m. af okse, kalv eller lam som tykkam, spidsbryst, culotte, filet og bov, hakkebøffer, kalvekarbonade og kalvelever
Forarbejdede okse-, kalve og lammekøds-produkter Pølser, pålæg m.m. af okse, kalv eller lam som spegepølse og leverpostej, kalve- eller lammerullepølse, roastbeef, oksebryst, kalvetunge, saltkød og oksekebab
Grisekød, rå Stege, hakket kød og småkød af gris som ribbensteg, kam, nakkefilet, skaftekotelet og flæskesteg
Forarbejdede grisekødsprodukter Pålæg, pølser m.m. af gris som leverpostej, frikadeller, røget skinke, bacon, medisterpølse og hamburgerryg
Fjerkræ, rå Hele fjerkræ og udskæringer som brystfilet, inderfilet, vinge, lår og hakket kød
Forarbejdede fjerkræsprodukter Pølser, pålæg af fjerkræ som leverpostej, frikadeller, bryst i skiver, kalkunbacon, hot-wings og nuggets
Andet kød, rå Vildt som f.eks. dyrekølle i tern, og hakket kalv og flæsk
Forarbejdede andre kødprodukter Vildt som f.eks. røget dyrekølle

Hensyn til tilberedningssvind

Der vil der være et tilberedningssvind ved varmebehandling, som der delvis er taget højde for, ved at underfødevaregrupperne er opdelt i rå og forarbejdede produkter. Der kan dog stadig være et tilberedningssvind for de rå produkter.

For at kunne estimere de reelle spiselige mængder af kød mere præcist er det ideelt set hensigtsmæssigt, at alle beregninger er på basis af tilberedt kød.

I rapporten ”Mål, vægt og portionsstørrelser på fødevarer” fra DTU Fødevareinstituttet angives forskellige tilberedningssvind for forskellige kødtyper.

Inkluderer

  • Friske æg, helæg, æggeblomme og -hvide samt æggeprodukter.
  • Produkter med og uden skal.

Inkluderer ikke

  • Æg fra fisk (kaviar/rogn).
  • Æg der er en del af mayonnaise og færdigretter regnes ikke med.
Underfødevaregrupper Eksempler på fødevarer der inkluderes
Æg og æggeprodukter Friske æg, pasteuriserede helæg, æggehvide og æggeblomme samt kogte æg, rørægmix og æggesalat

Hensyn til rensesvind

Det er ideelt set hensigtsmæssigt, at alle beregninger er på basis af æg uden skal, da der er et rensesvind (skallen) på 7-12 %.

Se også rapporten ”Mål, vægt og portionsstørrelser på fødevarer” fra DTU Fødevareinstituttet angående rensesvind for æg.

Inkluderer

  • Forarbejdede plantebaserede proteinrige alternativer til kød og fisk m.m., som ikke er baseret på den hele råvare, og som typisk er fremstillet ved hjælp af industrielle forarbejdningsmetoder.
  • Produkter, der anvendes som supplerende protein- og energitilskud.

Inkluderer ikke

  • Hummus og tempeh, som inkluderer den hele bælgfrugt og i stedet grupperes under ”Bælgfrugter og bælgfrugtprodukter”.
Underfødevaregrupper Eksempler på fødevarer der inkluderes
Tofu, seitan og produkter heraf Tofu med krydderier, silketofu, tofubøffer, seitanstykker og seitan i sojasovs
Tørrede forarbejdede alternativer til kød og fisk m.m. Sojagranulat/Soya bites og andre tørre, rå produkter, som optager vand ved tilberedning
Forarbejdede alternativer til kød og fisk m.m., ikke-tørrede Plantefars, veganske pølser, vegansk pålæg, vegetarpølser og andre produkter baseret på eksempelvis soja-, ærte-, fava-, kartoffel- og hvedeprotein samt mycoprotein (Quorn®), der ikke ændrer vægten væsentligt ved tilberedning
Supplerende ernæringsprodukter Energi- og proteinpulver/drikke. Kan inkludere både veganske og vegetariske produkter

Kornprodukter og kartofler

Inkluderer

  • Brød, boller og knækbrød og brødlignende produkter, f.eks. tarteletter, tortilla, wraps, madpandekager, pizzabund og grunddej.
  • Både forbagte produkter (f.eks. bake off), frosne og spiseklare brød og boller m.m

Inkluderer ikke

  • Kager, kiks og f.eks. chokoladeboller, da de grupperes som "Søde sager, chips og lignende".
  • Fyldte tortillas og lignende, da de grupperes som "Færdigretter og småretter".
Underfødevaregrupper Eksempler på fødevarer der inkluderes
Fuldkornsbrød og lignende fuldkornsprodukter Rugbrød, fuldkornshvedebrød/boller, fuldkornstoastbrød, fuldkornstortilla og lignende som opfylder kravet til indhold af fuldkorn i Fuldkornslogoet
Brød og lignende, ikke-fuldkorn Alt brød, boller, tarteletter, melboller, tortilla, wraps og lignende som ikke opfylder kravet til indhold af fuldkorn i Fuldkornslogoet

Inkluderer

  • Mel og melblandinger.
  • Kerner
  • Pasta.
  • Bulgur
  • Ris
  • Pseudocerealier
  • Havregryn
  • Morgenmadsprodukter.

Inkluderer ikke

Brød, da det grupperes som "Brød og lignende".

Kager og lignende, da de grupperes som "Kager og desserter".

Underfødevaregrupper Eksempler på fødevarer der inkluderes
Fuldkornsmel, - kerner og -gryn Fuldkornshvedemel, grahamsmel, rugmel, hvede- og rugkerner (hele/ knækkede/skårne/flager), havregryn, fuldkornsmajsmel, hel hirse samt andre, der opfylder krav til indhold af fuldkorn i Fuldkornslogoet
Mel, kerner og gryn, ikke-fuldkorn Hvedemel, perlebyg, hvedeklid, majsstivelse og hirseflager. Halvsigtet og sigtet rugmel, som ikke opfylder kravet til indhold af fuldkorn i Fuldkornslogoet
Fuldkornsris Brune og røde ris og lignende produkter, der opfylder kravene til indhold af fuldkorn i Fuldkornslogoet
Ris, ikke-fuldkorn Parboiled ris, sushi-ris, vilde ris, grødris, rismel, som ikke opfylder kravet til indhold af fuldkorn i Fuldkornslogoet
Fuldkornspasta, - bulgur og lignende Fuldkornspasta, -spaghetti og -nudler. Fuldkornscouscous og -bulgur, der opfylder kravene til indhold af fuldkorn i Fuldkornslogoet
Pasta, bulgur og lignende, ikke-fuldkorn Pasta, spaghetti, bulgur, couscous, som ikke opfylder kravet til indhold af fuldkorn i Fuldkornslogoet
Fuldkornsmorgenmadsprodukter Havrefras, ymerdrys uden sukker, visse mysli og lignende produkter, der opfylder kravene til indhold af fuldkorn i Fuldkornslogoet
Morgenmadsprodukter, ikke-fuldkorn Cornflakes, ymerdrys med sukker, granola, som ikke opfylder kravet til indhold af fuldkorn i Fuldkornslogoet
Pseudocerealier Quinoa, amarant, boghvede og vilde ris

Rå og tilberedt vægt

Det er ideelt set hensigtsmæssigt, at alle beregninger er på basis af tilberedte produkter. Der er stor forskel på rå og tilberedt vægt for kerner, ris, pasta og pseudocerealier, og det derved er muligt at lave en mere korrekt estimering af spiselig mængde.

I rapporten ”Mål, vægt og portionsstørrelser på fødevarer” fra DTU Fødevareinstituttet er angivet vægt for både rå og tilbedte kornprodukter.

Inkluderer

  • Kartofler og produkter som f.eks. pommes frites.
  • Sammensatte produkter som f.eks. kartoffelsalat og flødekartofler.

Inkluderer ikke

  • Søde kartofler, da e grupperes under "Røde og orange grøntsager og produkter heraf".
Underfødevaregrupper Eksempler på fødevarer der inkluderes
Kartofler og magre produkter heraf Kartofler med skræl og skrællede/vaskede/forkogte kartofler. Kartofler på glas, gnocchi, kartoffelmospulver og lignende med højst 3 g fedt per 100 g og/eller opfylder kravene til Nøglehulsmærket
Fede kartoffelprodukter Kartofler og pommes frites på frost, røsti, kartoffelsalat, flødekartofler og lignede produkter med over 3 g fedt per 100 g og/eller ikke opfylder kravene til Nøglehulsmærket

Hensyn til rensesvind

Rensesvind på kartofler kan være højt. Det er ideelt set hensigtsmæssigt, at alle beregninger er på basis af rensede produkter, og det vil give mulighed for en mere præcis estimering af spiselig mængde.

Rensesvind for kartofler angives at være 12-15 % i rapporten ”Mål, vægt og portionsstørrelser på fødevarer” fra DTU Fødevareinstituttet.

Fedtstoffer, nødder og frø

Inkluderer

  • Alle typer af planteolier og produkter hvor planteolier er hovedingrediensen.
  • Margariner, fede saucer og sammensatte fede produkter baseret på planteolier.

Inkluderer ikke

  • Hummus, da det grupperes under "Bælgfrugter og bælgfrugtprodukter".
  • Blandingsprodukter og bearnaise med smør, da det grupperes under "Animalske fedtstoffer og fede saucer".
Underfødevaregrupper Eksempler på fødevarer der inkluderes
Planteolier Rapsolie, olivenolie og andre olier
Bløde og flydende margariner Flydende olieblandinger, plantemargarine, minarine samt plantebaseret smørbar, som opfylder kravet til Nøglehulsmærket
Hårde og tropiske fedtstoffer Stege- og bagemargarine samt sheafedt, kokosfedt, palmeolie og palmin
Plantebaserede fede saucer Mayonnaise, remoulade, pesto, olie-eddike-dressing, bearnaise og hollandaise baseret på planteolie, tapenade

Inkluderer

  • Smør og andre fedtstoffer.
  • Fede saucer, hvor mælkeprodukt eller animalsk fedt indgår.

Inkluderer ikke

  • Planteolier og produkter hvor planteolier er hovedingrediensen, da det grupperes under "Planteolier og plantebaserede fedtstoffer".
Underfødevaregrupper Eksempler på fødevarer der inkluderes
Smør, blandingsprodukter og
animalske fedtstoffer
Smør og blandingsprodukt af mælkefedtsmør og olie med eller uden tilsatte urter.
Svinefedt og andefedt
Animalsk baserede fede saucer Creme fraiche-dressing, mornaysauce, bearnaise sauce med smør

Inkluderer

  • Alle typer af nødder, frø og fede kerner og produkter, hvor nødder og frø er hovedingrediensen. Nødder kan være med eller uden skal.

Inkluderer ikke

  • Kornprodukter med nødder og frø, da de grupperes som ”Korn og kornprodukter”.
  • Pesto med pinjekerner, da de grupperes som ”Plantebaserede fede saucer”.
Underfødevaregrupper Eksempler på fødevarer der inkluderes
Usaltede og letsaltede nødder og nøddeprodukter Valnødder med og uden skal, hasselnøddekerner, ristede/smuttede mandler, nøddeblandinger, peanutbutter og lignende produkter med højst 0,8 g salt per 100 g
Salte nødder og nøddeprodukter Ristede mandler, pistacienødder, peanuts og peanutbutter, med over 0,8 g salt per 100 g
Frø og frøprodukter Solsikkekerner, græskarkerner, hørfrø, sesamfrø og chiafrø
Tahin (sesamfrøpasta)

Mælkeprodukter og ost

Inkluderer

  • Mælk og mælkeprodukter, der kan drikkes, og hvor mælk er hovedingrediensen.
  • Laktosefri produkter.
  • Produkter med tilsat smag, der kan drikkes.

Inkluderer ikke

  • Plantedrikke.
  • Protein- og energidrikke.
  • Syrnede mælkeprodukter.
Underfødevaregrupper Eksempler på fødevarer der inkluderes
Mager mælk Skummetmælk, minimælk, kærnemælk. Dvs. mælk, som opfylder kravet til Nøglehullet
Fed mælk Letmælk, sødmælk, kefir, cafémælk, creamer og andre mælketyper, som ikke opfylder kravet til Nøglehullet
Mælkeprodukter med tilsat smag der kan drikkes Kakaomælk, milkshake, drikkeyoghurt

Inkluderer

  • Mælkeprodukter og sammensatte mælkeprodukter, hvor syrnet mælk er hovedingrediensen, og som er beregnet til at spise eller til at bruge i madlavning. Kan være med og uden smag (f.eks. frugt).
  • “Mælkebaserede retter” som f.eks. koldskål.

Inkluderer ikke

  • Plantebaserede mejerialternativer, da de grupperes som ”Plantebaserede alternativer til syrnede mælkeprodukter og ost”.
Underfødevaregrupper Eksempler på fødevarer der inkluderes
Magre syrnede mælkeprodukter Yoghurt naturel 1,5 %, skyr naturel 0,2 %, A38 med mild hindbær 0,5 %, som opfylder kravet til Nøglehullet
Fede syrnede mælkeprodukter Tykmælk, ymer, græsk yoghurt, yoghurt med frugt 3,5 % og skyr 2,8 %, samt koldskål og syrnet mælkeprodukt med myslitop, som ikke opfylder kravet til Nøglehullet
Mager creme fraiche og lignende Fraiche 5 % m.m., som opfylder kravet til Nøglehullet
Fed creme fraiche, fløde og lignende Piskefløde, creme fraiche 18 % og madlavningsfløde, som ikke opfylder kravet til Nøglehullet

Inkluderer

  • Friskost samt faste/halvfaste oste, skimmeloste m.m. samt osteprodukter, hvor ost er hovedingrediensen.
  • Ost af mælk fra ko, ged og får.

Inkluderer ikke

  • Plantebaseret ost, da det grupperes under "Plantebaserede alternativer til syrnede mælkeprodukter og ost".
Underfødevaregrupper Eksempler på fødevarer der inkluderes
Mager friskost Hytteost, kvark og rygeost med højst 5 % fedt eller nøglehulsmærkede friskoste
Andre oste Gul fast ost, parmesan, gouda, brie og andre skimmeloste, flødeost, salattern og feta samt smelteost, rejeost og “cheese tops”

Inkluderer

  • Plantedrikke med calcium (og evt. andre mikronæringsstoffer).
  • Pantedrikke uden berigelse.
  • Plantedrikke med tilsat sukker eller andet sødemiddel.

Inkluderer ikke

  • Plantebaserede alternativer til fløde, yoghurt og lignende, da de er inkluderet i gruppen ”Plantebaserede alternativer til syrnede mælkeprodukter og ost”.
Underfødevaregrupper Eksempler på fødevarer der inkluderes
Mager og usødet plantedrik med calcium Havredrik, sojadrik, risdrik og mandeldrik med tilsat calcium og uden tilsat sukker, eller som opfylder kravene til Nøglehullet. Kan være tilsat andre vitaminer og mineraler
Mager og usødet plantedrik uden calcium Havredrik, sojadrik, risdrik og mandeldrik uden tilsat calcium og uden tilsat sukker, eller som opfylder kravet til Nøglehulsmærket. Kan være tilsat andre vitaminer og mineraler
Fed og/eller sødet plantedrik Havredrik med kakao, barista havredrik eksempelvis 2 % fedt

Inkluderer

  • Plantebaserede alternativer til f.eks. yoghurt og ost.

Inkluderer ikke

  • Plantedrikke, da de er inkluderet i gruppen ”Plantebaserede alternativer til mælk, der kan drikkes”.
Underfødevaregrupper Eksempler på fødevarer der inkluderes
Plantebaserede alternativer til syrnede mælkeprodukter og ost Piskecreme, plantebaseret yoghurt og vegansk topping

Diverse

Inkluderer

  • Madvarer i råderummet, som f.eks. slik, chokolade, kager, desserter og salte snack.

Inkluderer ikke

  • Sukker og lignende.
  • Peanuts, da de er inkluderet i gruppen ”Salte nødder og nøddeprodukter”.
Underfødevaregrupper Eksempler på fødevarer der inkluderes
Slik, chokolade, chips og lignende Vingummi, bolcher, skumslik, lakrids, chokoladepålæg/smørepålæg og flødechokolade med nødder samt franske kartofler, osterejer, saltstænger og popcorn
Kager og desserter Kager, f.eks. kageblandinger, pandekagemiks, småkage, myslibar, kiks, riskager samt desserter som sorbetis, flødeis, buddingpulver, vaniljecreme, chokolademousse og æbletærte

Inkluderer

  • “Ren” sukker, sirup og honning.

Inkluderer ikke

  • Kager og andre søde sager, da de er inkluderet i gruppen ”Søde sager, chips og lignende produkter”.
  • Kunstige sødemidler, da de er inkluderet i ”Krydderier, hjælpestoffer og bouillon”.
Underfødevaregrupper Eksempler på fødevarer der inkluderes
Sukker og lignende produkter Stødt melis, rørsukker, flormelis, brun farin, honning og sirup

Inkluderer

  • Færdigretter med kød eller fisk.
  • Vegetariske/veganske færdigretter.
  • Mindre retter, mellemmåltider eller tilbehør med mindst to elementer.

Inkluderer ikke

  • Pålæg og lignende, f.eks. forstegte frikadeller uden tilbehør, da de grupperes under ”Forarbejdede grisekødsprodukter”.
Underfødevaregrupper Eksempler på fødevarer der inkluderes
Retter med okse eller lam Lasagne, forårsrulle, biksemad og pandekager med okse- eller lammefyld
Retter med gris eller fjerkræ Pizza med skinke, farseret porre, tærte med skinke og Thai Cube med kylling
Retter med fisk eller skaldyr Laksetærte og hummersuppe
Vegetariske og veganske retter Tomatsuppe, karrysuppe, veggiesandwich og grøn soufflé

Inkluderer

  • Bouillon.
  • Tørrede krydderier.
  • Hjælpestoffer (f.eks. sødemidler og farvestoffer).
  • Bageartikler.
  • Eddike og saucer.
  • Ben fra kød og fisk til suppe m.m.

Inkluderer ikke

  • Fede saucer, da de grupperes enten under ”Animalsk baserede fede saucer” eller ”Plantebaserede fede saucer”.
Underfødevaregrupper Eksempler på fødevarer der inkluderes
Eddike og saucer Sojasauce, balsamico, fiskesauce, salsa, barbecue og sennep
Krydderier, hjælpestoffer og bouillon Krydderier som salt og peber, hjælpestoffer som sødemidler og farvestoffer, bageartikler som gær, kakaopulver og bagepulver samt bouillon både som pulver/granulat, fond og pasta
Ben (suppeben og lignende) Kyllingeskrog, kraftben, vildtben og skaller

Inkluderer

  • Sodavand og saftevand.
  • Energidrikke og sportsdrikke.
  • Søde te- og kaffedrikke.
  • Alkoholiske og alkoholfrie drikke.
  • Søde pulverchokoladedrikke.
  • Søde frugtdrikke.
  • Sukkersødede og kunstigt sødede drikke (light).

Inkluderer ikke

  • Kakaomælk, milkshake og drikkeyoghurt, da de grupperes som ”Mælkeprodukter med tilsat smag der kan drikkes”.
  • Saft uden tilsat sukker/sødemiddel, da det grupperes som ”Frugtjuice”.
Underfødevaregrupper Eksempler på fødevarer der inkluderes
Sodavand og lignende Sodavand, sodavand light, tonic
Saftevand, chokoladedrik, alkoholfri øl og vin og lignende Frugtdrikke med tilsat sukker eller sødestoffer som nektar og saftevand, chokoladedrik samt alkoholfri øl og vin
Alkohol Øl, vin, cider, spirituosa, gløgg, likør

Hensyn til drikkeklar vægt

Det er ideelt set hensigtsmæssigt, at alle beregninger er på basis af drikkeklar saftevand/chokoladedrik, så der tages højde for iblanding af vand.

Inkluderer

  • Kaffe og te samt vand og lignende, der ikke er sødet med hverken kunstige sødemidler eller sukker.

Inkluderer ikke

  • Søde drikke inklusiv søde te- og kaffedrikke, da de grupperes som ”Saft, sodavand og alkohol”.
Underfødevaregrupper Eksempler på fødevarer der inkluderes
Vand Mineralvand, kildevand, danskvand med citrus
Kaffe og te Kaffe formalet/hele bønner, pulverkaffe, tebreve, sort te, urtete

Hensyn til drikkeklar vægt

Det er ideelt set hensigtsmæssigt, at alle beregninger er på basis af drikkeklar kaffe/the, så der tages højde for iblanding af vand.