Mere om mellemmåltider i daginstitutioner

Sammensætning af mellemmåltider

Følg principperne, når I skal sammensætte jeres mellemmåltider.

Et mellemmåltid består af:

  • Grøntsager og frugter
  • Kornprodukter og kartofler
  • Lidt fedtstof
  • Evt. bælgfrugter, fisk, kød og æg
  • Evt. nødder og frø 
  • Evt. lidt mælkeprodukter og ost.

Sammensæt gerne måltider henover ugen, så I fordeler de animalske produkter, der indgår i frokost og mellemmåltider over dagene. Hvis frokosten består af bælgfrugter som proteinkilde, kan I f.eks. tilbyde fisk på brødet om eftermiddagen. Det er en god ide, fordi kød og fisk øger biotilgængeligheden af jern fra hele kosten.

Små og store mellemmåltider

Mellemmåltiderne skal kunne stille den værste sult og give energi mellem dagens hovedmåltider. I løbet af en institutionsdag bør I tilbyde både et lille og et stort mellemmåltid.

  • Et lille mellemmåltid kan fx tilbydes om formiddagen.
  • Et stort mellemmåltid kan fx tilbydes midt på eftermiddagen. 

Det betyder ikke så meget, hvornår I serverer måltiderne. Det vigtigste er, at der ikke går mere end 2-3 timer imellem de forskellige måltider i løbet af dagen.

Særligt om mellemmåltider

Billedet viser principper for daginstitutioner. Klik for at downloade.

Når I følger principperne, er der for mellemmåltider følgende detaljer og undtagelser:

 

   Grøntsager og frugter – der skal være nok
   Lad grøntsager og frugter udgøre ca. ½ af mellemmåltidet.

 

Grøntsager og frugter skal udgøre en stor del af mellemmåltiderne. Dette hjælper børnene med at få den mængde grøntsager og frugter, de har behov for. 

Til mellemmåltider kan I fx tilbyde

  • bagte rodfrugter med dip
  • grøntsager bagt i brød og boller, f.eks. revne gulerødder og squash
  • udskårede grøntsager og frugter

 

   Bælgfrugter, fisk, kød og æg
   I kan undlade at servere bælgfrugter, fisk, kød og æg i små mellemmåltider. Hvis I undlader bælgfrugter, fisk, kød og æg i det store mellemmåltid, bør I i stedet tilbyde mængden i det lille mellemmåltid eller i frokostmåltidet.

 

I kan undlade at servere bælgfrugter, fisk, kød og æg i de små mellemmåltider.

De små mellemmåltider kan således bestå af

  • grøntsager og frugter
  • Kornprodukter og kartofler
  • lidt fedtstof

Nogle dage tilbydes desuden nødder, frø samt mælkeprodukter og ost.

I de store mellemåltider er det en god idé at tilbyde bælgfrugter, fisk, kød og æg. På den måde bidrager mellemmåltidet med flest muligt næringsstoffer, stiller den værste sult, og giver fornyet energi mellem dagens hovedmåltider. 

Hvis I undlader at tilbyde bælgfrugter, fisk, kød eller æg i det store mellemmåltid, bør I tilbyde mængden til andre måltider. Det kan være i det lille mellemmåltid eller i frokostmåltidet.

 

   Måltid med mælkeprodukt
   Det er muligt at tilbyde mælkeprodukter som hoveddel af små og store mellemmåltider 1 ud af 5 gange.

 

Hvis I i praksis har 5 små og 5 store mellemmåltider i løbet af ugen, så kan I tilbyde mælk eller mælkeprodukter

  • 1 dag om ugen som hoveddel af et lille mellemmåltid.
  • 1 dag om ugen som hoveddel af et stort mellemmåltid.

Det kan være f.eks. yoghurt eller A38 med gryn eller mysli, frugt og hakkede eller blendede nødder.

 

   Mælk
   Tilbyd mælk at drikke enten til et mellemmåltid eller til frokost – ca. 1 dl pr. barn (et lille glas)

   I praksis kan I tilbyde:

  • Letmælk til vuggestuebørn
  • Skummet- eller minimælk til børnehavebørn

 

I bestemmer selv, hvornår på dagen I tilbyder mælk at drikke. Det kan være til enten et af mellemmåltiderne eller til frokost. Mælken kan ikke erstatte fødevarer i måltidet, men skal tilbydes ud over den øvrige mad.

Læs mere her

Råvareoversigt

Råvareoversigten viser jer, hvad der er vigtigt, når I skal vælge råvarer i en sund og klimavenlig madlavning.

Portionsstørrelser

Her kan I finde vejledende mængder for portionsstørrelser.