Mælkeprodukter og ost er vigtige kilder til næringsstoffer. Det gælder særligt calcium (kalk).
- Mælk indeholder ca. 120 mg calcium pr. 100 ml.
- Surmælksprodukter, som fx yoghurt, tykmælk og ylette, indeholder mellem 120-190 mg calcium pr. 100 ml.
- Ost indeholder mellem 500-700 mg pr. 100 gram.
De fedtfattige produkter indeholder lige så meget calcium som de fede produkter.
Når du ikke drikker mælk eller spiser mejeriprodukter, skal du sørge for at få calcium fra andre fødevarer. Det kan du fx få fra
- calcium-berigede plantedrikke
- grønne grøntsager
- nødder
- sardiner
- fuldkornsprodukter.
Du kan også vælge at tage et calcium-tilskud.
Allergi overfor mælk
Har du allergi over for mælk, anbefales det, at du tager et calcium-tilskud.
- Børn til og med 9 år med allergi over for mælk anbefales et dagligt calcium-tilskud på 500 mg.
- Fra 10 år anbefales børn at tage et dagligt calcium-tilskud på 750 mg.
Særligt om plantedrikke
Selvom de i daglig tale kaldes ”mandelmælk”, ”sojamælk”, ”rismælk”, ”havremælk” mv., har produkterne ikke noget med mælk at gøre. Deres sammensætning er meget forskellig fra mælk. Nogle af produkterne kan være tilsat calcium og andre vitaminer og mineraler, og det vil stå på produktet, hvis det er tilfældet.
Der gælder særlige råd om at begrænse, hvor meget børn får af plantedrikke. Det skyldes bl.a., at soja indeholder isoflavoner, som er stoffer med svage østrogenlignende virkninger, og at risdrik indeholder små mængder af det giftige grundstof arsen.
Læs mere i Sundhedsstyrelsens bog om "Mad til små - fra mælk til familiens mad".
Børn spiser og drikker mere end voksne i forhold til deres kropsvægt, og derfor er indtaget af risdrik mest kritisk hos børn. Voksne bør dog også begrænse hvor meget de får af risdrik, da det generelt er ønskeligt at begrænse hvor meget man får af uorganisk arsen. Andre typer af plantedrikke, fx havredrik, mandeldrik og ærtedrik, har et langt lavere indhold af arsen end risdrik.