Der kan være et højt indhold af jod i visse tangarter, og de kan indeholde tungmetaller mv. Nori-tang, som normalt anvendes til sushi, har et lavt indhold af jod og kan fint indgå i en varieret kost for dig, der er gravid eller ammer.
Jod
Gravide og ammende bør være påpasselig med at spise tang, fordi tangarter kan indeholde jod, uorganisk arsen, cadmium, bly og kviksølv. Tang af typerne arame, wakame, kombu, fingertang og sukkertang kan have et højt indhold af jod (1000-5000 mg/kg tørret tang). Indholdet kan variere meget alt efter årstid og geografi.
Ved at spise ét gram tørret tang af disse tangarter om dagen kan voksne få mere end 2½ gange det øvre tolerable indtag. Jod er vigtigt for vores krop i de rette mængder, men et længerevarende højt indtag af jod er skadeligt. Personer, der lider af visse sygdomme i skjoldbruskkirtlen, mindre børn og mødre, der ammer deres børn, bør derfor være særligt påpasselige med ikke at indtage for meget jod.
Nori-tang, som normalt anvendes til sushi, har et lavt indhold af jod og kan fint indgå i en varieret kost for dig, der er gravid eller ammer.
Jodmangel eller for meget jod under graviditet og amning er problematisk for barnet. Det skyldes, at udvikling af centralnervesystemet i forstertilstanden og de første leveår er reguleret af de jodholdige stofskiftehormoner. Spiser du bordsalt, fisk/skaldyr eller mejeriprodukter, er du som hovedregel ikke i fare for jodmangel, når du er gravid/ammer.
Tungmetaller
Tang kan også indeholde tungmetallet cadmium. Personer med en ringe jernstatus, fx gravide kvinder og kvinder med lavt jernindtag, kan optage mere cadmium end personer med god jernstatus. I Danmark kender man kun en tangart, der kan indeholde det naturlige toksin kainsyre. Det er søl, der også bliver solgt under navnene dulse eller dillisk.
Læs mere
Læs mere om tang som fødevare her
Læs DTU Fødevareinstituttets nyhed: Tang kan indeholde sundhedsskadelige stoffer