Kommerciel indførsel af foder fra tredjelande til Grønland

Her på siden finder du de generelle krav vedrørende kommerciel indførsel af foder fra tredjelande til Grønland (også kaldet import).

Krav ved indførsel af foder

Alle fodervirksomheder, der importerer foder fra tredjelande til Grønland, skal opfylde kravene beskrevet her på siden.

Udover kravene på denne side findes der også en række krav, der afhænger af fodertypen samt formålet med indførslen og evt. tredjelandet, der indføres fra.

Du kan læse om de specifikke krav til de forskellige fodertyper med mere via links på denne side.

 

 

 

Indførsel af ikke-animalsk foder

Generelt kan man frit indføre ikke-animalsk foder bortset fra hø og halm. Der er dog visse undtagelser. Blandt andet skal ikke-animalsk foder under importrestriktion forhåndsanmeldes og grænsekontrolleres ved indførsel fra tredjelande. Læs mere om dette i afsnittet "Generel info om indførsel af produkter under importrestriktion"

De danske fodervirksomheder, som indfører ikke-animalsk foder (bortset fra hø og halm) fra tredjelande indeholdende fodertilsætningsstoffer, anses jf. den danske lovgivning for at være tredjelandsvirksomhedens repræsentant. Det vil sige, at disse virksomheder skal opfylde kravene i art. 24 i Foderhygiejneforordningen.

Det er særligt virksomheder, som indfører rene fodertilsætningsstoffer, forblandinger og foderblandinger indeholdende fodertilsætningsstoffer, der skal være opmærksomme på lovgivningen omkring tredjelandsvirksomhedens repræsentant.

Fodermidler kan dog også indeholde fodertilsætningsstoffer, hvorfor importører af disse produkter også bør sikre sig, at de opfylder lovgivningen.

Sendinger med produkter under importrestriktion skal til grænsekontrol

Når et produkt er under importrestriktion, skyldes det, at der er en øget risiko for, at fødevaren eller foderet udgør en sundhedsrisiko i forbindelse med indtagelse. Det kan f.eks. skyldes radioaktivitet, eller øget risiko for indhold af f.eks. kræftfremkaldende toxiner eller sprøjtemidler.

Sendinger med produkter, der er under importrestriktion, skal forhåndsanmeldes og til grænsekontrol.  

Du kan også læse mere om bl.a. forhåndsanmeldelse og grænsekontrol af ikke-animalske produkter under importrestriktion via dette link.

Virksomheden skal være opmærksom på, at grænsekontrolstedet er godkendt til kontrol af den produkttype, de ønsker at indføre.

Du læse mere om hvilke grænsekontrolsteder, der er godkendt til kontrol af de forskellige produkttyper via dette link

Godkendelse til fri omsætning eller afvisning

Hvorvidt sendingen kan overgå til fri omsætning kræver, at sendingen har bestået grænsekontrollen. Hvis grænsekontrollen ikke kan godkende sendingen til fri omsætning i EU, træffes der afgørelse om, hvad der skal ske med sendingen i stedet. Importøren skal afholde alle omkostninger ved tilbageholdelse samt eventuelt påbud om returnering eller destruktion af sendingen.

Hvis sendingen har bestået grænsekontrollen, kan sendingen toldbehandles og overgå til fri omsætning i EU og Grønland.

Indførsel af animalsk foder

Udover kravene på denne side skal importøren opfylde de krav, der er specifikke for indførsel af animalsk foder/foder med animalsk indhold. 

Animalsk indhold i foder kategoriseres som animalske biprodukter (ABP)

Fodervirksomheder, der indfører foder af animalsk oprindelse, skal være opmærksomme på, at animalsk foder kategoriseres som ABP.
Virksomheder, som indfører animalsk foder/foder med animalsk indhold, skal derfor sikre sig, at de opfylder betingelserne for indførsel af ABP.

Læs mere om indførsel af animalsk foder via dette link på Fødevarestyrelsens danske side.

EU-medlemsstater og tredjelande

Hvis der er krav om grænsekontrol ved indførsel af et foder fra et tredjeland til Grønland, skal foderet kontrolleres på et EU-grænsekontrolsted. Dette skyldes, at der ikke findes nogle grænsekontrolsteder til foder på Grønland. Derfor skal foderet både leve op til Grønlands og EU's regler om indførsel af foder fra tredjelande.

Læs mere om om offentlig kontrol ved EU's grænsekontrolsteder via dette link

Samhandelsområdet eller tredjeland?

EU-samhandelsområdet består af alle EU-lande og samhandelslande. Grønland og Færøerne er samhandels- lande for fiskevarer; de er ikke samhandelslande for foder (heller ikke for foder med indhold af fisk). Andorra, Norge, Island, Liechtenstein, San Marino og Schweiz er samhandelslande for alle animalske fødevarer og andre varer af animalsk oprindelse. Alle lande udenfor EU-samhandels- området betegnes som tredjelande.

Se hvilke lande, der er medlem af EU