Til grønlandske borgere og virksomheder

Grønlandske jagttrofæer fra hovdyr, klovdyr, rovdyr, hval eller fugle

Et jagttrofæ er betegnet som animalsk bipordukt, og betegnelsen omfatter ikke nedlagt vildt der er bestemt til konsum (fødevarer).

Jagttrofæer kan være skind, gevirer eller knogler og kroppe fra f.eks. rensdyr, moskusokse, polarræv, fugle eller hvaler. På denne side kan du læse om hvilke krav der skal overholdes, hvis der ønskes udført jagttrofæer fra Grønland til Danmark og andre EU-medlemslande.

Generel information om jagttrofæer

Der skelnes mellem behandlede og ubehandlede jagttrofæer.

Grønland har på nuværende tidspunkt ikke nogle virksomheder eller konservatorer (taxidermister) som er godkendt eller registreret efter EUs forordning om animalske biprodukter vedr. behandlede jagttrofæer. 
Grønlandske jagttrofæer vil derfor altid blive afsendt fra Grønland som ubehandlede jagttrofæer.

Afsender af ubehandlede jagttrofæer er forpligtet til at sikre, at jagttrofæer ikke udgør en risiko for spredning af sygdomme.
Derfor skal afsender overholde nedenstående betingelser til afsenderbehandling af trofæer.

Betingelser for knogler

Jagttrofæer, eller andre præparater, der udelukkende består af knogler; 

  1. har ligget i kogende vand så længe, at det sikres, at de er befriet for alt andet materiale,
  2. er blevet desinficeret med et godkendt middel, herunder brintoverilte, og
  3. er umiddelbart efter afsenderbehandlingen og uden at være kommet i kontakt med andre animalske produkter, der kan indebære en fare for kontaminering, blevet pakket enkeltvis i gennemsigtig og lukket emballage, så efterfølgende kontaminering undgås.

Betingelser for horn, hove, klove, gevirer, kløer, samt tænder og næb

Jagttrofæer, eller andre præparater, der udelukkende består af horn, hove, klove, gevirer, kløer, samt næb eller tænder; 

  1. har ligget i kogende vand så længe, at det sikres, at horn, hove, klove, gevirer eller tænder er befriet for alt andet materiale, og
  2. umiddelbart efter afsenderbehandlingen og uden at være kommet i kontakt med andre animalske produkter, der kan indebære en fare for kontaminering, er blevet pakket enkeltvis i gennemsigtig og lukket emballage, så efterfølgende kontaminering undgås,

Betingelser for skind (med eller uden fjer)

Jagttrofæer, eller andre præparater, der udelukkende består af skind med eller uden fjer, som

  1. er blevet: 
    - tørret
    - tørsaltet eller vådsaltet i mindst 14 dage forud for afsendelsen eller
    - underkastet en konserveringsproces, bortset fra garvning, og

  2. umiddelbart efter afsenderbehandlingen og uden at være kommet i kontakt med andre animalske produkter, der kan indebære en fare for kontaminering, er pakket enkeltvis i gennemsigtig og lukket emballage, så efterfølgende kontaminering undgås.

Udførsel af jagttrofæer fra Grønland

Grønland betragtes som et tredjeland når det omhandler jagttrofæer. 
Derfor skal jagtrofæer, der udføres fra Grønland til et EU-medlemsland f.eks. Danmark, overholde EUs importbetingelser til tredjelande, herunder at sendinger følges af et sundhedscertifikat.

Du skal sikre dig 5 ting, når du gerne vil sende jagttrofæer fra Grønland:

  1. Du skal opfylde de relevante afsenderbehandlingsbetingelser som angivet i afsnittet om "generel information om jagttræer" på denne side. 
  2. Jagttrofæerne skal sendes sammen med (være ledsaget af) de rigtige sundhedscertifikater og evt. kopi af gyldige grønlandske jagtlicenser.
  3. Modtageren (som angivet i sundhedscertifikatet) skal være godkendt som konservator. Læs afsnittet "godkendte konservatorer (taxidermist)" på denne side.
  4. Jagttræfæerne bliver ikke afsendt fra Grønland inden pkt. 1-3 er opfyldt.
  5. Jagttrofæerne forhåndsanmeldes til grænsekontrol ved ankomststedet.

    Link til Fødevarestyrelsens generelle side med vejledning om grænsekontrol og forhåndsanmeldelse

 

Trofæet skal indføres via et veterinært grænsekontrolsted i EU, dvs. fra Grønland kan det indføres via grænsekontrolstedet i Ålborg eller Århus (med skib) eller København (med fly).

Trofæet skal være ledsaget af de rigtige dokumenter (certifikat og evt. jagtlicens kopi), og importøren i Danmark skal være registreret hos Fødevarestyrelsen.

Der kan findes kopi af EUs importcertifikat for jagttrofæer af hovdyr eller klovdyr på Fødevarestyrelsens certifikatdatabase, herunder vejledning til afsender omkring udfyldelse af certifikatet. 

Link til Fødevarestyrelsens generelle sider med EU kommissionens specifikke importbetingelser til dansk modtager af grønlandske jagtrofæer af hov- og klovdyr,

 
Veterinær Nord er behjælpelig med udstedelse af udfyldte certifikater, såfremt trofæet ikke har forladt Grønland. Du kan kontakte dem på e-mail: 10@fvst.dk.

Trofæet skal indføres via et veterinært grænsekontrolsted i EU, dvs. fra Grønland kan det indføres via grænsekontrolstedet i Ålborg eller Århus (med skib) eller København (med fly).

Trofæet skal være ledsaget af de rigtige dokumenter (certifikat og evt. jagtlicens kopi), og importøren i Danmark skal være registreret hos Fødevarestyrelsen.

Der kan findes kopi af, EUs importcertifikat for jagttrofæer af fugle på Fødevarestyrelsens certifikatdatabase, herunder vejledning til afsender omkring udfyldelse af certifikatet. 

Link til Fødevarestyrelsens generelle sider med EU kommissionens specifikke importbetingelser til dansk modtager af grønlandske jagtrofæer af fugle 

Veterinær Nord er behjælpelig med udstedelse af udfyldte certifikater, såfremt trofæet ikke har forladt Grønland. Du kan kontakte dem på e-mail: 10@fvst.dk.

Der kan findes kopi af handelsokument for jagttrofæer af hval eller rovdyr på Fødevarestyrelsens certifikatdatabase.

Når der sendes ubehandlede jagttrofæer til et EU-land, så skal trofæet sendes til en virksomhed eller konservator der er godkendt eller registreret efter EUs forordning om animalske biprodukter (Art. 23 godkendele, Sektion IX, RÅ/RAW)

Link til Fødevaresyrelsens generelle hjemmeside med oversigt over godkendte virksomheder eller konservatorer i Danmark og i de enkelte EU-medlemslande.

 

Jagttrofæer, der ønskes eksporteret til lande udenfor EU, skal ofte eksporteres med et eksport sundhedscertifikat.  

Certifikater kan findes i Fødevarestyrelsens certifikatdatabase eller i TRACES.
Du kan via dette link læse yderligere vejledning om eksport af animalske bipordukter (inkl. jagttrofæer) til lande udenfor EU. 

Bemærk, at generelle certifikater for huder og skind kan typisk ikke benyttes til jagttrofæer, da der i disse certifikater ofte er krav om at dyrene er bevet aflivet og slagtet på en godkendt fødevarevirksomhed.

Når der sendes ubehandlede jagttrofæer til et EU-land, så skal trofæet sendes til en modtager/importør (virksomhed eller konservator) som er godkendt eller registreret efter EUs forordning om animalske biprodukter (Art. 23 godkendele, Sektion IX, RÅ/RAW)

Link til Fødevaresyrelsens generelle hjemmeside med oversigt over godkendte virksomheder eller konservatorer i Danmark, andre EU-medlemslande og tredjelande.

Du skal være opmærksom på overholdelse af Grønlands Selvstyres gældende regler for fangst og jagt. 

TRACES NT

I TRACES findes de harmoniserede certifikater, som er forhandlet og udarbejdet af EU-kommissionen.

Information om TRACES

Gå til TRACES

Certifikatdatabasen

Fødevarestyrelsens Certifikatdatabase indeholder alle offentliggjorte certifikater, forhandlet mellem Danmark, EU og tredjelande, samt information og vejledning til disse.

Information om Certifikatdatabasen

Gå til Certifikatdatabasen