Forberedt på kriser

Følg Fødevarestyrelsens tre råd til, hvordan du forbereder dig på en periode uden strøm eller vand.

Forberedt på kriser

Myndighederne anbefaler, at du og din familie kan klare jer i tre døgn, hvis en krise rammer. Sørg derfor for at have et lager med mad og drikke til tre døgn.

Når du er forberedt og i stand til at tage dig af dig selv og dine nærmeste, kan myndighederne fokusere kræfterne dér, hvor behovene er størst, og arbejde på at normalisere situationen.

Tre gode råd

Køb langtidsholdbare fødevarer som supplement til de friske fødevarer

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du indkøber langtidsholdbare fødevarer, som ikke kræver nedkøling og som kræver ingen eller minimal tilberedning. Det kan eksempelvis være følgende per person til 3 dage:

  • Knækbrød (ca. 500 g svarende til ca. 2 pakker)
  • Konserves med spiseklar kød og fisk som f.eks. makrel i tomat (ca. 300 g svarende til ca. 3 dåser fisk)
  • Konserves med spiseklare bælgfrugter som f.eks. kikærter og kidneybønner (ca. 300 g svarende til 1-2 dåser)
  • Konserves med spiseklare grøntsager som f.eks. tomater og andre grøntsager (ca. 1,5 kg svarende til 3-4 dåser)
  • Pasta eller couscous (ca.500 g svarende til ca. 1 pakke)
  • Gryn (ca. 500 g svarende til 1/2 pakke havregryn)
  • Nødder (ca. 100 g svarende til en lille pose)
  • Planteolie

Sørg for at købe mad, som du og din familie kan lide at spise, og som I bruger til dagligt. Brug løbende af dit lager og fyld op med nye varer. Så undgår du madspild.

Køb særlige fødevarer ved behov

  • Hvis du har børn under et år, kan du have færdigblandet modermælkserstatning, mad på glas og klemposer på lager. Sørg for det er mad, som barnet kan lide, og som passer til barnets alder og udvikling
  • Hvis du er vegetar, kan du i stedet for kød/fisk have ekstra bælgfrugter på lager
  • Vær opmærksom på eventuelle allergener

Vand

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du har 3 liter vand per person per døgn. Hvis du derfor har 9 liter vand per person i dit lager, har du vand til at drikke og til at lave mad til tre dage.

Mad i køleskab uden strøm

  • Brug maden i køleskabet først
  • Undgå at åbne køleskab og fryser, før det er nødvendigt - så holder det bedre på kulden.
  • Letfordærvelige, delvist optøede frostvarer (som kød og fisk) kan tilberedes og spises, så længe temperaturen i maden ikke overstiger 5°C
  • I den kolde årstid (< 10°) kan du opbevare kølevarer udendørs i en kortere periode, hvis de er beskyttet mod skadedyr, hunde og katte samt fugle

Se flere køkkenråd ved strømafbrydelse

Fødevarers holdbarhed ved stuetemperatur

  • Frugt, grønt og bælgfrugter: Friske varer kan holde sig i mindst et par dage. Konserveres med spiseklare grøntsager har længere holdbarhed.
  • Brød og kornprodukter: Friske produkter kan holde sig i mindst et par dage. Knækbrød og havregryn har længere holdbarhed.
  • Mejeriprodukter: Friske mejeriprodukter holder ikke længe. Et alternativ kan være langtidsholdbar mælk.
  • Konserves: Gå efter små pakninger, når du køber konserves til dit lager. Åbnet konserves holder sig ikke længe, og du bør hælde det åbnede indhold over i f.eks. en plastboks. 

Hvis du ikke kan bruge dit komfur, kan du tilberede din mad på alternative måder med:

  • Stormkøkken 
  • ”Campingkøkken”
  • Grill (kun udendørs for at undgå kulilteforgiftning)

Husk at spare på vandet, når du tilbereder din mad. Du kan eksempelvis koge pasta i spiseklar suppe.

Hvis du ikke har mulighed for at tilberede din mad på alternative måder, så sørg for at dit lager består af mad, som ikke kræver tilberedning. 

Beredskabsstyrelsens anbefalinger

Beredskabsstyrelsen har udarbejdet anbefalinger til, hvordan du bliver forberedt på kriser.

Læs Beredsskabsstyrelsens anbefalinger