Virksomhederne skal overholde en række regler for foderhygiejne ved produktion, håndtering og markedsføring af fodermidlerne, som er restprodukter fra deres fødevareaktivitet.
Reglerne om foderhygiejne sætter bl.a. mål og rammer for:
- Indretning og drift af fodervirksomheder
- Sporbarhed af foder
Formålet er at opnå et højt niveau af forbrugerbeskyttelse med hensyn til fodersikkerhed og dermed også sikkerheden af animalske fødevarer.
Lederen af fodervirksomheden har ansvar at forebygge farer, der kan gå ud over fodersikkerheden. Derfor skal en virksomhed have en skriftlig risikoanalyse for den del af virksomheders aktiviteter, der vedrører foder. Risikoanalysen skal bl.a. omfatte en vurdering af, hvordan det potentielle foder håndteres som fødevare. Det skyldes, at fødevaren/det potentielle foder kan krydsforurenes af andre fødevarer, som er sikre for mennesker, men som kan være farlige for dyr.
Virksomheder skal bidrage til, at deres restprodukter ikke bliver forringet ved at indrette og drive virksomheden forsvarligt. Beholdere og emballage til opbevaring af restprodukterne skal være egnede til formålet. Faciliteter og udstyr skal være dimensioneret og udformet på en måde, hvor det ikke påvirker foderet i en uheldig retning, og så virksomheden kan rengøre og/eller desinficere tilstrækkeligt. Restprodukterne skal opbevares, så de er lette at identificere og ikke bliver forvekslet med f.eks. affald.
Virksomheder skal etableret et system til at sikre sporbarhed. Ved brug af fodertilsætningsstoffer skal virksomheden kunne sikre intern sporbarhed. Dvs. have registreret oplysninger om de indgående produkter på partiniveau.
Mange af reglerne i foderhygiejneforordningen matcher de tilsvarende hygiejneforordningen for fødevarer. Derfor vil virksomheder formodentligt allerede have etableret f.eks. skadedyrssikring og system for vedligehold.
Reglerne for foderhygiejne er uddybet i fodervejledning, se særligt kapitlerne 66-78.
Gå til Fodervejledningen