Sundhed hos hunde

​​Lige meget om du vælger at få en hund fra Danmark eller fra udlandet, er det vigtigt at gøre dit bedste for at sikre, at du får en rask og sund hund, der kan være hos dig i mange år.

En af de ting du kan gøre, er at få en hund med en baggrund, som du kender godt. Det vil sige, at du har set de forhold, som hunden har levet under, inden den kommer hjem til dig, og at sælger kan vise dig dokumentation for vaccination og sundhedstjek.

Hvis du vælger at få en hund fra udlandet, skal du være også opmærksom på, at der er risiko for, at udenlandske hunde kan være smittet med farlige vira og parasitter. På denne side kan du læse mere om de sygdomme, der kan forekomme hos hunde, og hvad du kan gøre for at mindske risikoen for, at du får en hund med sygdom.​

Læs om de s​​ygdomme, der ofte​re forekommer hos importerede hvalpe end hos hvalpe opdrættet i Danmark:

​Klassisk rabies er en af de mest alvorlige sygdomme, som du skal være meget opmærksom på.

Klassisk rabies kaldes også for hundegalskab, idet hunde har været, og stadig er, den primære smittekilde mange steder i verden. Rabies er en dødelig sygdom, der også kan overføres til mennesker via direkte kontakt med det smittede dyrs spyt.

Rabies er næsten umulig at behandle, men kan effektivt forebygges og kontrolleres ved korrekt vaccination.

Danmark har status som rabiesfrit land, hvorfor det her ikke er almindeligt at vaccinere hunde mod rabies, hvis de ikke skal rejse. Men rabies forekommer i det meste af resten af verden, også indenfor EU f.eks. i de østlige medlemslande. Her findes smitten i bestanden af vilde dyr med lejlighedsvis smitte til husdyr og selskabsdyr som hunde og katte. Der er derfor særlig stor risiko ved indførsel af hunde fra lande, hvor rabies forekommer og/eller, hvor hundens ophav og/eller vaccinestatus er usikker eller helt ukendt (fx illegal indførsel, eller svindel med dokumentation for vaccination).

Det derfor meget vigtigt, at hunde, der indføres til Danmark, opfylder indrejsekravene for vaccination mod klassisk rabies. Disse krav afhænger af hundens alder og hvilket land, den kommer fra. Voksne hunde og hvalpe over 12 uger, som kommer til Danmark fra udlandet, SKAL være vaccineret mod rabies og dette skal fremgå af de rejsepapirer som skal følge hunden.

Læs mere om klassisk rabies

Parasitter er almindeligt forekommende både hos dyr og mennesker, og noget vi har lært at håndtere i vores hverdag. Men i takt med at vi er begyndt at rejse mere, og transport af kæledyr er blevet mere almindeligt, er vi begyndt at se arter, som giver alvorlige sygdomme, som vi ikke ønsker i danske kæledyr. Nogle af disse er endda så alvorlige, at de kan smitte til mennesker. Køber du hund fra udlandet, skal du undersøge, om den har fået antiparasitær behandling. Dette skal fremgå af hundens papirer.

Ved mistanke om sygdom kan dyrlægen undersøge din hund for infektionen. Kontakt dyrlægen for yderligere information.

Flere arter af parasitiske orm spredes med mellemværter som f.eks. insekter eller snegle. Nogle af disse mellemværter er endnu ikke almindelig forekommende i Danmark, og disse parasitter har derfor ikke været almindelig forekommende. Men i takt med at der importeres flere og flere hunde, og transport af kæledyr er blevet mere almindeligt, ser vi arter som, vi ikke ønsker i danske kæledyr.

Infektion med orm kan behandles med ormemiddel fra din dyrlæge. Når du køber en hvalp, er det almindeligt, at moderen og/eller hvalpene have fået ormebehandling. Dette vil sædvanligvis fremgå af sundhedsdokumenterne.

Hvis du vælger at få en hund fra udlandet, er det derfor vigtigt, at du får fremvist dokumentation for, at din hund har fået ormebehandling, da nogle ormeinfektioner kan smitte fra dyr til mennesker.   

​Spolorm og bændelorm

Spolorm og bændelorm er almindelig forekommende parasitter i tarmen hos hunde i Danmark og udlandet.

Store ormemængder i tarmene kan føre til diarre, og at hunden generelt ikke trives. Ved voldsomme tilfælde kan det i værste fald føre til død hos hvalpe, hvis de ikke bliver behandlet. ​

Fransk hjerteorm (Angiostrongylus vasorum) er en parasit, der bl.a. har hunden som hovedvært, og hovedsageligt snegle som mellemvært.

De voksne orm findes i hundens hjerte, mens larverne findes i lungerne, og derfor omtales den i daglig tale af mange som "hjertelungeorm". Larver og den voksne orm kan bl.a. medføre lungebetændelse, blødningsforstyrrelser, træthed eller symptomer fra nervesystemet. Sygdommen kan være dødelig.  

Fransk hjerteorm kan behandles med ormemiddel, men det er vigtigt, at man reagerer på symptomer og behandler sygdommen i tide.

Andre arter

Der findes desuden eksotiske arter af orm, f.eks. lungeorm og øjenorm, som i de senere år er fundet i Danmark. Disse er heldigvis sjældne, men ved mistanke bør du straks tage din hund til dyrlægen.  ​

​Giardia er en lille encellet organisme, som lever i tarmen hos mennesker og de fleste husdyr. Smitte forekommer typisk, hvor der er mange hunde samlet på et sted – som f.eks. i kenneler – eller hos hvalpe og immunsvækkede hunde.

Hunde smittes typisk via omgivelserne, hvor vand eller jord samt overflader kan indeholde Giardiacysterne. Derfor er behandling og samtidig desinfektion og rengøring vigtig for at undgå smitte og reinfekton. Man bør også tænke over at begrænse smitte, hvis man lufter sin inficerede hund, hvor andre hunde færdes.

Vær opmærksom på, at du også selv kan blive smittet med Giardia.

Hvis hunde er smittet med Giardia, kan de få mild til alvorlig diarre, som typisk er værst hos unge hvalpe. Det er dog ikke alle hunde, der bliver syge. Der findes ingen vaccine, der beskytter mod sygdommen, og behandling kan være svær.

Når du køber hund, er det derfor vigtigt, at du undersøger, om den kennel eller den sælger, som hunden kommer fra, har god hygiejne.  

Parvovirus, hundesyge og smitsom leverbetændelse er alle tre meget smitsomme sygdomme, som i alvorlige tilfælde kan føre til, at hunden dør.

Parvovirus forekommer i både i udlandet og i Danmark og forårsager blodig diarre – særligt hos hvalpe og ældre hunde. Hundesyge er en voldsom form for influenza og er sjælden Danmark. Den ses oftest hos uvaccinerede hunde fra lande, hvor sygdommen forekommer. Smitsom leverbetændelse kan forekomme, men ses sjældent i Danmark.

Alle tre sygdomme kan forebygges med vaccine, og hvis du køber en hund i Danmark, vil den sædvanligvis have fået vaccination, som beskytter mod dem. Gode vaccinationsvaner blandt hundeejere er årsagen til, at netop disse sygdomme sjældent forekommer i Danmark.

Uanset om du køber en hund fra Danmark eller udlandet, er det vigtigt, at du tjekker at det fremgår af hundens papirer, at den har fået vaccine mod disse tre sygdomme.

Læs mere på siden Vaccination af hund og kat hos Den Danske Dyrlægeforening.

Babesia, Erlichia og Leishmania er alle små parasitter, som giver alvorlige symptomer. De er almindelig forekommende i flere lande, herunder syd- og østeuropiske lande, men de er heldigvis ikke almindeligt forekommende i Danmark, og er derfor ikke en del af almindeligt tjek og behandling inden salg.

Da sygdommene er alvorlige, er det meget vigtig for alle danske hunde, at vi begrænser risikoen for indførsel af disse parasitter til Danmark.

Hvis du overvejer at købe hund i udlandet, bør du undgå at indføre en hund der er diagnosticeret med en af disse sygdomme.​

Der findes mange arvelige sygdomme, som du bør undersøge, inden du vælger hund.

I Danmark er mange stambogsførte racer omfattet af krav, der betyder, at forældredyrene er undersøgt for relevante arvelige sygdomme. Det kan f.eks. være røntgenfotografering af hofter, albuer eller ryg, undersøgelse for arvelige øjen- eller hjertesygdomme, funktionstests af kortnæsede racer eller specifikke DNA-tests.

Dansk Kennel Klub beskriver en del af de kendte arvelige sygdomme for den enkelte race på siden købhund.dk

Gå til købhund.dk

Hunde fra gode opdrættere i udlandet vil også have fået lavet tests for at prøve at forhindre arvelige sygdomme, men dette er ikke tilfældet ved køb fra dårlige sælgere, som sælger hunde fra blandt andet hvalpefabrikker.

 

Hvis du vælger at adoptere en voksen hund, vil der være øget risiko for, at hunden har en sygdomshistorie. Den kan være kommet til skade ved en ulykke, eller den kan være vokset op under dårlige forhold. Inden du adopterer en voksen hund, er det meget vigtigt, at du spørger ind til hundens fortid, og at du får dokumentation for, at hunden er rask.​