Sådan rejser du med et kæledyr uden for EU

Skal du rejse uden for EU med dit kæledyr? Vær opmærksom på de særlige krav og start forberedelserne i god tid, så din rejse går glat.

Gå i gang i god tid

Start din planlægning i god tid, da nogle landes importkrav er omfattende og tidskrævende. De enkelte landes krav kan variere meget. Derfor skal du i god tid have styr på, hvad du skal gøre før din rejse, da det er dit ansvar at have styr på reglerne.

Ved rejse til nogle lande skal man forhåndsanmelde og planlægge sin rejse i op til 12 måneder før afrejse for at kunne få sin hund eller kat med ind. Landet kan også have krav om importtilladelse, vaccination, blodprøveresultater og behandlinger mod bestemte parasitter i specifikke tidsrum forud for rejsen.

Sådan gør du


En rejse med et kæledyr skal overholde tre krav:

  • Rejsen skal være pga. ejerens behov for at rejse. Kæledyret skal enten rejse sammen med ejeren eller flyttes inden for fem dage af ejers rejse.
  • Kæledyret skal ikke sælges.
  • Ejendomsretten over kæledyret skal ikke overdrages til en anden person.

Kan du nikke ja til alle tre krav, skal du i de fleste tilfælde følge fire trin for at kunne rejse uden for EU.

Hvis din rejse ikke overholde de tre krav, skal du følge reglerne for at flytte dyr.

Læs om flytning af dyr

Nogle lande accepterer en sundhedsattest fra din praktiserende dyrlæge eller et EU-kæledyrspas, mens andre lande har ret omfattende krav, der betyder flere besøg hos både din praktiserende dyrlæge og Fødevarestyrelsens embedsdyrlæger. Kravene kan inkludere bestemte vacciner, behandlinger eller laboratorietests. Det er dit ansvar at have styr på dokumenter og proces.

I Fødevarestyrelsens Certifikatdatabase kan du finde ud af, om din rejsedestination har særlige krav til at rejse med kæledyr - se trin 2. 

Hvis der ikke er information om din rejsedestination, kan du kontakte myndighederne eller den danske ambassade i landet. De kan muligvis hjælpe dig videre og give dig et overblik over landets krav til kæledyret, og hvilke papirer du skal udfylde og medbringe. Vær opmærksom på, at det kan koste penge at få hjælp fra danske ambassader.

Find den relevante ambassade (um.dk)

I mange tilfælde kræver rejser til lande uden for EU, at du har sundhedsdokumenter med på dit kæledyr. Det kan f.eks. være en sundhedsattest fra din dyrlæge eller et sundhedscertifikat udstedt af Fødevarestyrelsen. Derudover kan der være behov for, at du eller din dyrlæge udfylder en baggrundserklæring, der indeholder vigtige oplysninger om kæledyret, som er nødvendig for, at Fødevarestyrelsen senere kan udstede det endelige certifikat.

Baggrundserklæring: Et dokument som ejeren/den praktiserende dyrlæge skal udfylde og underskrive for at give garantier til Fødevarestyrelsen. Fødevarestyrelsen kan på baggrund af underskrifterne udstede et certifikat.

Sundhedscertifikat: Et officielt certifikat udstedt af Fødevarestyrelsen, som attesterer for dyrets sundhed.

Sundhedsattest: En attest du kan bruge til at flytte dit kæledyr, hvis landet accepterer det. Fødevarestyrelsen skal ikke underskrive sundhedsattesten. Dog skal Fødevarestyrelsen i nogle tilfælde verificere sundhedsattesten eller bekræfte autorisationen af den praktiserende dyrlæge.

Vaccinationsattest: Et dokument fra den praktiserende dyrlæge der dokumenterer, at dyret er vaccineret for relevante sygdomme.

Laboratorieattest: Et officielt dokument fra laboratoriet med svar på blodprøver.

Tjek, om der findes et sundhedscertifikat eller -attest

Der findes en del certifikater for hunde og katte i Certifikatdatabasen, men importkrav kan ændres, og certifikaterne kan blive forældede. Vi opdaterer databasen løbende, men du skal altid sikre, at certifikatet stadig er gyldigt ved at bekræfte det med landets myndigheder.

Det står i certifikatet eller attesten, om den praktiserende dyrlæge, Fødevarestyrelsens embedsdyrlæger eller begge skal udfylde og underskrive det. Hvis du skal udfylde andre papirer, vil det også stå i importkravene, certifikatet og informationen på Certifikatdatabasen.

Gå til Certifikatdatabasen

Nogle få lande har krav om, at sundhedsattesten printes på officielt vandmærkepapir før undersøgelsen hos dyrlægen. Hvis det er et krav, vil det stå i Certifikatdatabasen eller de importkrav, du har fået fra landets myndigheder eller den danske ambassade. I de tilfælde skal du hente certifikatet hos Fødevarestyrelsen, før den praktiserende dyrlæge kan udfylde attesten.

Kontakt Fødevarestyrelsen, hvis der ikke findes et sundhedscertifikat

Du skal kontakte din lokale veterinærenhed, hvis der ikke er et certifikat til din destination, og de officielle importkrav viser, at dit kæledyr skal have et certifikat med på rejsen.

Din lokale veterinærenhed kan hjælpe dig med den videre proces. Du skal oplyse antal dyr, destination og afrejsedato fra Danmark.

Kontakt Fødevarestyrelsen

Det enkelte land stiller krav til, hvilke dokumenter der skal udfyldes i forbindelse med din rejse.

I de fleste tilfælde skal din praktiserende dyrlæge udfylde en sundhedsattest eller en baggrundserklæring. Dyrlægen skal huske at skrive sit autorisationsnummer på certifikatet. Dyrlægen skal ofte udføre en klinisk undersøgelse, men i nogle tilfælde er der også krav om bestemte vaccinationer, behandlinger og blodprøver forud for rejsen.

I meget få tilfælde skal Fødevarestyrelsens embedsdyrlæger foretage undersøgelserne, men det vil stå i landets krav til indførsel af kæledyr.

I Certifikatdatabasen, importkravene eller det enkelte sundhedscertifikat står der:

  • Om den praktiserende dyrlæge kan udfærdige en sundhedsattest.
  • Om Fødevarestyrelsen skal godkende indholdet i sundhedscertifikatet eller verificere dyrlægens autorisation.
  • Om Fødevarestyrelsen skal udstede hele certifikatet.

Du kan få udstedt sundhedscertifikater og -attester i Glostrup, Korsør, Herning, Vejen, Aalborg og på Bornholm efter aftale. Det gør du ved at ringe til Fødevarestyrelsens hovednummer.

Du skal sørge for at tage de rigtige dokumenter med til aftalen hos Fødevarestyrelsen, herunder baggrundserklæring, vaccinationsattester, sundhedsattest og laboratorieattester, hvis det er et krav.

Kontakt Fødevarestyrelsen på hovednummeret eller via kontaktformularen for at booke en tid


Transit gennem andre lande og retur til Danmark

Hvis du ikke rejser direkte til din endelige destination, men via andre EU-lande, skal du sikre dig, at hunden lever op til EU-kravene for import eller transit.

Har du transit gennem andre lande uden for EU, skal du undersøge, om, der er særlige krav om transittilladelse i hvert land, du rejser igennem. Kontakt den veterinære myndighed eller den danske ambassade i det pågældende land for nærmere information.

Hvis du ikke forlader den internationale lufthavns område, er der som oftest ingen krav til transitten.

Du skal være opmærksom på, at der kan være specifikke krav, som dit kæledyr skal leve op til, for at kæledyret kan returnere til Danmark igen. Nogle af kravene skal opfyldes, allerede inden du forlader Danmark eller EU. Derfor er det vigtigt, at du kontrollerer kravene før din rejse.

Hvis du rejser med en hund, kat eller fritte, kan du få svar ved at følge vores guides:

Hvis du rejser med en hund

Hvis du rejser med en kat eller fritte

Har du husket det hele?

  • Har du styr på tidsrammen?
  • Har du fået importtilladelse, hvis det er nødvendigt?
  • Har du undersøgt regler for evt. transit gennem andre lande eller importkarantæne?
  • Har du det rigtige sundhedscertifikat eller -attest til det land, du skal rejse til?
  • Har du bestilt tid hos din lokale veterinærenhed?
  • Har du de rigtige papirer (vaccinations- og behandlingsattester, laboratoriesvar, sundhedsattest mm.), så embedsdyrlægen kan udfylde certifikatet korrekt?
  • Har du undersøgt kravene for, at du kan rejse tilbage til Danmark?