Dyreejere og deres ansatte, som selv vil behandle produktionsdyr med receptpligtige lægemidler, skal have gennemført et godkendt kursus i håndtering af veterinære lægemidler, det såkaldte medicinhåndteringskursus.
Formålet med medicinhåndteringskurset er
- at give kursusdeltagerne teoretisk og praktisk viden om forsvarlig anvendelse af medicin til produktionsdyr.
- at give kursusdeltagerne grundlæggende kendskab til lovgivningen.
Ved produktionsdyr forstås dyrearter, der almindeligvis holdes med henblik på produktion af fødevarer, og dyr, der almindeligvis holdes med henblik på produktion af pels (pelsdyr).
Læs, hvilke dyrearter der anses for at være produktionsdyr i vejledning til veterinærlægemiddelforordningen og dyreejerbekendtgørelsen (pdf)
Du er ikke omfattet af krav om medicinhåndteringskursus, hvis
- du før 1. februar 2007 har haft mere end seks måneders sammenhængende praktisk erfaring med produktionsdyr fra fuldtidsbeskæftigelse i en besætning, herunder erfaring med at give lægemidler til dyr.
- du har hest, og din hest er udelukket fra konsum.
Pr. 1 juli 2023 er du også undtaget fra krav om medicinhåndteringskursus, hvis du holder produktionsdyr, som ikke holdes med henblik på produktion af fødevarer til anvendelse uden for egen husholdning eller til produktion af pels, og hvor dyreholdet ikke overskrider flg. antal dyr:
- højst fem voksne kaniner
- højst fem stk. fjerkræ
- højst to kælegrise
- højst to får
- højst to geder
- højst to bistader med honningbier
- højst fem pelsdyr
- højst to andre produktionsdyr.
NB. Undtagelsen gælder ikke for personer, der holder kvæg, heste og grise, undtagen kælegrise.
Dispensation fra krav om medicinhåndteringskursus
Fødevarestyrelsen kan i særlige tilfælde give dispensation fra kravet om medicinhåndteringskursus. Du kan kun få dispensation, hvis du kan dokumentere at have erhvervet kvalifikationer, der svarer til indholdet af kursus.
Hvis du kan dokumentere, at du har teoretisk og praktisk viden om forsvarlig anvendelse af medicin til produktionsdyr samt grundlæggende kendskab til lovgivningen, kan du sende din dispensationsansøgning vedlagt dokumentation til Fødevarestyrelsen.
Gå til vores kontaktinformationer
Det er som udgangspunkt kun dyrlægestuderende, som kan opnå dispensation alene på baggrund af deres uddannelse. Det vil sige, at selvom du har en uddannelse som f.eks. læge, sygeplejerske, veterinærsygeplejerske, dyrepasser, skal du gennemføre et medicinhåndteringskursus, hvis du ønsker at behandle produktionsdyr med lægemidler.