Sygdommen er anmeldepligtig, og der foretages ikke behandling. Hvis der opstår en mistanke om Newcastle Disease, der ikke kan afvises af Fødevarestyrelsen, bliver den berørte besætning sat under offentligt tilsyn, og der udtages materiale til undersøgelse på Statens Serum Institut (SSI).
Fødevarestyrelsen foretager smitteopsporing til andre besætninger, der har modtaget dyr fra besætningen de seneste 30 dage. Endvidere smitteopspores kontaktbesætninger i de seneste 30 dage. Sådanne kontaktbesætninger sættes også under offentligt tilsyn.
Ved positiv diagnose skal den smittede besætning samt dyr i kontaktbesætninger aflives. Kadaverne bortskaffes enten ved destruktion eller ved nedgravning. Rengøring og desinfektion skal godkendes af Fødevarestyrelsen.
Der oprettes 3-kilometers beskyttelseszoner og 10-kilometers overvågningszoner omkring smittede besætninger.
Læs mere om sygdommen hos vilde fugle i faglig rapport nr. 448 fra Danmarks Miljøundersøgelser – "Newcastle Disease i vilde fugle"
Vaccination mod Newcastle Disease
Der er i Danmark krav om vaccination af fjerkræ mod den meget alvorlige og smitsomme fjerkræsygdom Newcastle disease.
Med fjerkræ menes: Høns, kalkuner, perlehøns, vagtler, opdrættet fjervildt og duer, der opdrættes eller holdes i fangenskab.
Kravet omfatter nedenstående kategorier:
Erhvervsmæssig produktion omfatter følgende virksomheder
- Centralopdrætnings- og opdrætningsvirksomheder
- Formerings- og konsumægsvirksomheder
- Avlsvirksomheder med erhvervsmæssig produktion, herunder opdrættet fjervildt i virksomheder med erhvervsmæssig avl og opdræt, og hvor fjervildt forbliver under hegn til efterfølgende sæson. Dette gælder også fjervildt indført fra udlandet, og som ikke udsættes, men som indsættes i en besætning og forbliver under hegn til følgende sæson.
- Slagtekyllingeproduktion, hvor dyrene går ude eller opnår en alder på over 10 uger
- Slagtekalkunproduktion
- Øvrige kalkuner til erhvervsmæssige produktion
Med erhvervsmæssig produktion menes produktion af fjerkræ, rugeæg eller konsumæg i besætninger med mere end 100 æglæggende høner/avlsfugle og kommerciel produktion af slagtefjerkræ og kommerciel opdræt til videresalg.
Ikke-erhvervsmæssig produktion (hobby) omfatter følgende fjerkræ
- Fjerkræ, der samles til skuer, udstillinger o.lign.
- Fjerkræ, der omsættes via markeder, samlinger o.lign.
- Duer, der deltager i kapflyvninger, konkurrencer, udstillinger eller lignende.
Undtagelser fra vaccinationskravet:
-
Fjerkræ, der samles til skuer, udstillinger o. lign, der altid holdes i voliere med fast tag og udstilles ved separate udstillinger udelukkende med deltagelse af uvaccineret fjerkræ, der er holdt under samme forhold.
-
Fjerkræ, der samles til skuer, udstillinger o. lign, der er for ungt til at blive vaccineret. Disse skal i så fald holdes adskilt fra udstillingens øvrige fjerkræ og må ikke omsættes.
-
Duer, der ikke har mulighed for at flyve frit og holdes indelukket i voliere med fast tag og udstilles ved separate udstillinger udelukkende med deltagelse af uvaccineret fjerkræ, der er holdt under samme forhold.
Kontrol af vaccination mod Newcastle Disease
Fra 1. juli 2017 bortfaldt myndighedernes krav om kontrolprøvning efter vaccination. Det er dog fortsat muligt at sende prøver ind til Statens Serum Institut på frivillig basis.
Generelle retningslinier for vaccination af fjerkræ mod Newcastle Disease
- Kun sunde dyr må vaccineres.
- Indfangning før injektion skal foretages så roligt som muligt og af rutineret personale.
- Vaccination skal foretages af rutineret personale.
- Vaccinen skal anvendes, opbevares og i øvrigt håndteres i henhold til vaccineproducentens vejledning.
- Kanyler og sprøjter skal være rene.
- Kanyler skal have den korrekte størrelse til formålet og skal skiftes ofte.
- Vaccination skal foretages med en af Lægemiddelstyrelsen godkendt vaccine. Hvis der ikke findes egnede vacciner registreret af Lægemiddelstyrelsen, sælges disse på dispensation fra Veterinærinstituttet.
"Levende" eller "inaktiveret" vaccine?
Det er vigtigt at benytte den korrekte vaccine. Det er kun erhvervsbesætninger med høns og kalkuner, der må benytte sig af levende vacciner. Fjervildt og hobbyfjerkræ, herunder duer og andre fugle skal vaccineres med en inaktiveret vaccine. Dette er af hensyn til smittefaren ved levende vacciner. Spørg din praktiserende dyrlæge til råds om dette.
Flytning og omsætning
Det er ikke tilladt at flytte og omsætte fjerkræ eller andre fugle fra besætninger, hvor der vaccineres mod Newcastle disease til besætninger, hvor der ikke vaccineres mod Newcastle disease. Forbuddet gælder dog ikke, hvis det pågældende fjerkræ udelukkende er vaccineret med en inaktiveret vaccine mod Newcastle disease.
Ved flytning eller omsætning af vaccineret fjerkræ fra en erhvervsmæssig produktion til en ikke erhvervsmæssig produktion skal sælger udfylde og underskrive informationsskrivelsen omkring Newcastle disease vaccinationsstatus i bekendtgørelsen om vaccination mod Newcastle disease, herunder paramyxovirus-1 hos duer, bilag 5:
Læs bekendtgørelse om vaccination mod Newcastle disease, herunder paramyxovirus-1 hos duer
Ved flytning eller omsætning af vaccinerede fjerkræ eller fugle mellem to besætninger uden erhvervsmæssig produktion skal sælger skriftligt give køber oplysning om Newcastle disease vaccinationsstatus. Informationsskrivelsen i bekendtgørelse om vaccination mod Newcastle disease, herunder paramyxovirus-1 hos duer, bilag 5 kan benyttes til dette.
Læs bekendtgørelse om vaccination mod Newcastle disease, herunder paramyxovirus-1 hos duer
Deltagelse i udstillinger, skuer og lignende
Ved deltagelse i udstillinger og lignende, hvor der vaccineres mod Newcastle disease, skal vaccination være foretaget i god tid inden arrangementet, således at fuglen har nået at danne antistoffer. Hvor længe før afhænger af den anvendte vaccine, men det vil ofte dreje sig om 3-4 uger. Dette kan den praktiserende dyrlæge, der foretager vaccinationen, være behjælpelig med at vejlede omkring. Evt. revaccination skal være foretaget senest 8 dage før samlingen. Der skal medbringes vaccinationsattest, som skal kontrolleres af arrangørerne af samlingen. Såfremt dokumentation for vaccination ikke forefindes, skal det pågældende fjerkræ udelukkes fra udstillingen.
Husk registrering i VetStat
Hver gang en dyrlæge anvender eller udleverer receptpligtige lægemidler, herunder foderlægemidler, vacciner og sera til husdyr og pelsdyr, skal dyrlægen foretage registrering i VetStat.