Inkubationstiden, som er den tid, der går, fra dyret er blevet smittet, til det udviser symptomer på sygdom, er ca. 7 dage.
EHD er en akut infektionssygdom, der ofte er dødelig.
Symptomer på EHD inkluderer:
- Meget karakteristisk kan sygdommen starte meget pludseligt
- Dyrene mister øjeblikkelig appetitten
- De mister frygten for mennesker (såsom jægere)
- Bliver hurtigt svage
- Begynder ofte at savle
- Hurtig puls
- Hurtig vejrtrækning
- Til slut bliver de bevidstløse
- Blødninger og mangel på ilt resulterer i en blåfarvning af slimhinderne
Dyret dør typisk inden for 36 timer.
Der ses massive blødninger i alle indre organer pga. virussets indflydelse på blodets koagulationsevne og nedbrydning af vægge i blodårerne.
Får du mistanke om EDH i den vilde fauna eller din besætning med drøvtyggere, skal du straks underrette Fødevarestyrelsen.
Epizootic Hemorrhagic Disease (EHD) smitter ikke direkte fra dyr til dyr, men er afhængig af en vektor for overførsel af virus. Vektoren er blodsugende mitter, først og fremmest en række Culicoides-arter.
Culicoides arter er også vektor for overførslen af andre virussygdomme, hvoraf de vigtigste er afrikansk hestepest og bluetongue virus.
Der findes ingen effektiv behandling af angrebne dyr. Mulige opholds- og ynglesteder for Culicoides spp. skal behandles med insekticider.
Det er ikke tilladt at vaccinere mod EHD, dog kan Fødevarestyrelsen ved udbrud af EHD påbyde vaccination af dyr af modtagelig arter.
Epizootic Hemorrhagic Disease (EHD) har aldrig været påvist i Danmark, mens sygdommen er udbredt i andre europæiske lande.
I Europa er sygdommen i 2023 påvist i Spanien, Frankrig, Portugal og Italien.
I Spanien, Portugal og Italien er sygdommen påvist hos både kvæg og hjorte, mens den i Frankrig endnu kun er påvist hos kvæg.