Hvis du ønsker at indføre mink fra et land uden for EU (tredjeland), skal du henvende dig til Fødevarestyrelsen med konkrete oplysninger om den påtænkte indførsel, herunder oplysninger om leverandørbesætningen, antal mink mv. Du bør også bede leverandøren om at kontakte deres egne veterinære myndigheder med oplysningerne om, at de ønsker at sende mink til Danmark.
Generelt for indførsel af dyr fra tredjelande gælder, at pågældende tredjeland skal være listet, evt. skal dyrene stamme fra oprindelsesvirksomheder, der er godkendt og listet, de skal opfylde dyresundhedsmæssige krav, som er fastsat i supplerende regler, samt være ledsaget af et dyresundhedscertifikat, der er udstedt af en embedsdyrlæge i afsendelsestredjelandet.
På nuværende tidspunkt er indførsel af mink fra tredjelande dog ikke specifikt reguleret af EU, hvorfor den enkelte medlemsstat selv kan bestemme, hvilke tredjelande den vil indføre mink fra, samt selv opstille de dyresundhedsmæssige krav herfor.
Danmark vil kunne tillade indførsel af mink fra tredjelande som f.eks. Island samt udarbejde dyresundhedsmæssige krav og dyresundhedscertifikat for indførsel af mink fra pågældende land til Danmark. Da det er veterinærmyndighederne i afsenderlandet, der vil skulle udstede certifikatet, vil Fødevarestyrelsen skulle indgå i en forhandling med afsenderlandets veterinærmyndigheder om endelig godkendelse af certifikatet. Transporten skal foretages i overensstemmelse med transportforordningens krav
Ydermere skal dyr, der indføres fra et tredjeland, grænsekontrolleres, når de ankommer til det første sted i EU. Det følger af kontrolforordningen (2017/625). Indførslen til EU af dyr må kun finde sted via et EU-godkendt grænsekontrolsted, som er godkendt til at kunne modtage den pågældende dyregruppe/-art.
I Danmark er der kun EU-godkendte grænsekontrolsteder til dyr (herunder mink) i hhv. Billund og Kastrup Lufthavne. Indførslen kan naturligvis også ske via et EU-godkendt grænsekontrolsted i et andet land. Hvis der indføres mink via en anden EU-medlemsstat, vil de foruden at skulle være ledsaget af indførselscertifikatet skulle transiteres til Danmark efter bestemmelserne for flytninger til en anden medlemsstat.
Listen over EU-godkendte grænsekontrolsteder findes her på EU-kommisionens hjemmeside
Du kan læse mere om kravene ved indførsel og import på Fødevarestyrelsens hjemmeside