Registrering af virksomheder med landdyr eller rugeæg

I dyresundhedsloven er der krav om, at virksomheder og steder, hvor der holdes landdyr eller lægges eller opbevares rugeæg, som minimum skal være registreret hos Fødevarestyrelsen. Kravet gælder også, hvis holdet blot er midlertidigt.

Hvor skal virksomheden registreres?

Steder, hvor der enten holdes kvæg, svin, får, geder, heste, hjorte, kameler, alpakaer/lamaer, ræve, mink, ildere, fritter, chinchillaer, kaniner til konsum, humlebier, fjerkræ og akvakulturdyr, skal registreres i det Centrale Husdyrbrugsregister (CHR).

Læs mere om registrering i CHR

Steder, hvor der holdes andre arter af landdyr samt lægges eller opbevares rugeæg, skal registreres direkte hos Fødevarestyrelsen.

Læs mere om registrering hos Fødevarestyrelsen

Registrering af dyrehold i det Centrale Husdyrbrugsregister (CHR)

Steder, hvor der enten holdes kvæg, svin, får, geder, heste, hjorte, kameler, alpakaer/lamaer, ræve, mink, ildere, fritter, chinchillaer, kaniner til konsum, humlebier, fjerkræ og akvakulturdyr, skal registreres i CHR.

Stedet, hvor dyrene holdes, får tildelt et CHR-nummer. Dette nummer er tilknyttet stedet og ikke ejeren af stedet. Hvis du har en besætning med dyr, bliver din besætning tildelt et besætningsnummer, som er det du skal bruge, når du indberetter til CHR. 

Alle steder, hvor der permanent eller midlertidigt holdes dyr, skal registreres i CHR. Midlertidige opholdssteder, der skal registreres, kan f.eks. være græsningsarealer, dyrskuer, stævnepladser for heste, afhentningspladser og slagterier.  

Registrer dyrehold i CHR

CHR er Fødevarestyrelsens database til registrering af dyrehold (besætninger) og husdyr. CHR bruges i det veterinære beredskab og har til formål at kunne opspore dyr i forbindelse med udbrud af smitsomme husdyrsygdomme.

Du skal selv oprette din besætning i CHR

Du skal selv oprette eller ophøre din besætning i CHR vha. appen "CHR" eller på Landbrugsindberetning.dk. Du kan også kontakte CHR-afdelingen hos SEGES, som mod betaling kan hjælpe dig med registreringen af din besætning.

Du skal registrere din besætning under enten dit CPR- eller CVR-nummer.

Du skal være opmærksom på, at hvis du som ejer af en besætning lejer dig ind på en ejendom, så er det stadig dig, der skal være registreret som besætningsejer i CHR.

Herunder finder du links til Landbrugsindberetning og appen ”CHR”:

Gå til Landbrugsindberetning.dk

Hent appen "CHR" i App Store

Hent appen "CHR" i Google Play

Kontaktinformationer til CHR-afdelingen

Du skal selv ophøre din besætning i CHR

Når du ikke længere har dyr i din besætning, skal du huske at ophøre den i CHR efter, at det sidste dyr er fraført besætningen. Afhængig af, hvilken besætning du har haft, er fristen for ophør mellem 9 og 14 måneder.

Hvis du har registreret en besætning i CHR, og der aldrig har været sket en tilførsel af dyr hertil, skal du indberette besætningen som ophørt senest seks måneder efter, besætningen blev oprettet i CHR.

Du skal ajourføre dine oplysninger i CHR

Du får et brev fra Fødevarestyrelsen, når tiden er inde til, at du skal ajourføre eller bekræfte dine besætningsoplysninger.

Brevet kommer i din digitale postkasse eller i din almindelige postkasse, hvis du ikke har tilmeldt dig e-post fra det offentlige. 

Læs om digital post på borger.dk

Din frist for indberetning fremgår af brevet.

Uanset din indberetningsfrist kan du til hver en tid gå ind og ændre dine besætningsoplysninger (fx kontaktoplysninger eller antal dyr) vha. appen "CHR" eller på Landbrugsindberetning.dk.

Du skal registrere hændelser i CHR indenfor visse frister

Der er oplysninger og hændelser, som skal registreres i CHR indenfor visse frister.

Nedenfor finder du en samlet oversigt over fristerne for registrering:

Oversigt over visse frister i CHR

Du skal indberette hændelser digitalt

Som udgangspunkt skal du selv foretage alle registreringer i CHR digitalt. Dette gælder dog ikke personer og virksomheder, der hos kommunen er blevet fritaget for kravet om at modtage digital post. Hvis du er undtaget fra kravet, kan du indberette gratis ved at kontakte CHR-afdelingen hos SEGES. ​​

Hvis du er forpligtet til at indberette digitalt, men ikke ønsker at foretage registreringen selv, kan du mod betaling gøre det via CHR-afdelingen hos SEGES. 

Kontaktinformationer til CHR-afdelingen​ finder du her

Du skal betale gebyrer for registrering i CHR

Når du er registreret med en besætning med kvæg, svin, får eller geder i CHR, skal du betale for registreringen – det såkaldte CHR-gebyr. For kvæg betales der et gebyr pr. årsdyr, mens der for de andre dyrearter betales et gebyr pr. besætning pr. år.

CHR-gebyret kan variere fra år til år.

Du kan finde information om CHR-gebyret for de enkelte dyrearter på siden betaling af afgifter og gebyrer

Langt de fleste oplysninger, der er registreret i CHR om besætninger/dyrehold er offentligt tilgængelige og vises på CHR hjemmesiden chr.fvst.dk. Det betyder blandt andet, at man kan se adressen for dyreholdet og adressen på ejeren af dyreholdet sammen med andre oplysninger, som fx antal dyr og om dyreholdet er økologisk.

​​​Hvis du har adressebeskyttelse, dvs. hemmelig adresse, viser vi ikke dit navn og adresse på CHR hjemmesiden.

Hvis du er registreret med dit personnummer (CPR-nummer) i CHR som ansvarlig for et dyrehold vil det naturligvis ikke fremgå af CHR hjemmesiden og vi udleverer under ingen omstændigheder dit personnummer til private aktører.

Du kan læse mere om adressebeskyttelse på Borger.dk     

Du kan kontakte CHR-afdelingen hos SEGES på:

Mail: CHR-Skejby@seges.dk
Telefon: 70 15 50 15

Registrering hos Fødevarestyrelsen

Virksomheder, der er registreret via CHR, skal ikke også anmode Fødevarestyrelsen om at blive registreret.

Virksomheder, der holder landdyr, og som ikke er omfattet af kravet om registrering i CHR, kan blive registreret ved at sende en anmodning herom til Fødevarestyrelsen via styrelsens kontaktformular:

Kontakt Fødevarestyrelsen

Hvilke krav skal registrerede virksomheder opfylde?

Ved en virksomhed forstås i dyresundhedsloven: lokalitet, struktur eller i tilfælde af frilandsopdræt omgivelser eller sted, hvor der midlertidigt eller permanent holdes dyr eller opbevares avlsmateriale, bortset fra:

  1. husstande, hvor der holdes selskabsdyr i privat ikkekommercielt øjemed.
  2. dyrlægepraksisser eller -klinikker.

Ved selskabsdyr forstås: dyr af de arter, som er opført i bilag I til dyresundhedsloven, 2016/429, som holdes i privat ikkekommercielt øjemed. Det vil sige, at dyrene hverken sælges eller overdrages.

Ved landdyr forstås: fugle, landpattedyr, bier og humlebier. Under definitionen fugle hører også definitionerne 'fjerkræ' og 'fugle i fangenskab'.

Du finder de relevante definitioner vedrørende virksomheder i artikel 4 i forordning 2016/429, samt artikel 2 i forordning 2019/2035.

Operatører af virksomheder, der skal registreres efter artikel 84, stk. 1, i dyresundhedsloven, skal føre fortegnelser, hvilket fremgår af artikel 102 og artikel 105 i forordning 2016/429. Der er flere specifikke krav til føring af fortegnelser i del II, afsnit III i forordning 2019/2035, afhængigt at den pågældende dyreart, der holdes på virksomheden.

Landdyr, der holdes på virksomheden, skal mærkes. Krav til mærkning af landdyr fremgår af forordning 2016/429, 2019/2035 og 2021/520. Rugeæg skal også kunne spores tilbage til den virksomhed, hvori de er lagt.

De landdyr, som allerede inden 21. april 2021, er mærket efter bestemmelserne i EU lovgivning eller national lovgivning, anses for at være mærket efter dyresundhedsloven.

Læs mere om sporbarhed af visse dyrearter på siden om Mærkning og registrering

Gå til siden: Mærkning og registrering

Operatører, der holder opdrættede dyr eller produkter, f.eks. rugeæg er ansvarlige for:

  • dyrenes sundhed
  • forsigtig og ansvarsbevidst brug af veterinærlægemidler
  • at minimere risikoen for spredning af sygdomme
  • god zooteknik

Operatørerne skal træffe passende biosikringsforanstaltninger på baggrund af dyrearter, kategorien og produktionstypen mv.. Dette kan f.eks. være: 

  • fysiske beskyttelsesforanstaltninger, f.eks.
    • indelukning, indhegning, tagdækning og net.
    • rengøring, desinfektion.
    • bekæmpelse af insekter og gnavere.
  • håndteringsforanstaltninger, der f.eks. kan omfatte:
    • procedurer for, hvordan dyr, produkter, køretøjer og personer kommer ind på og ud af virksomheden.
    • procedurer for anvendelse af udstyr.

Operatører skal også have passende viden om f.eks.:

  • dyresygdomme, herunder sygdomme, der kan overføres til mennesker (zoonoser).
  • biosikringsprincipper.
  • sammenhængen mellem dyresundhed, dyrevelfærd og menneskers sundhed

Eksemplerne på krav til operatører finder du i artikel 10 og 11 i forordning (EU) 2016/429, som der henvises til for mere information.

Fødevarestyrelsen fører kontrol med registrerede virksomheder efter forordningen om offentlig kontrol, 2017/625, og dertil hørende relevante supplerende forordninger og lov om hold af dyr.

Kontrollen på virksomhederne indebærer også kontrol med sendinger af dyr og produkter, der skal flyttes til eller fra andre medlemsstater, indføres fra eller eksporteres til tredjelande fra registrerede virksomheder.

Hundeinternater, hundepensioner, hundekenneler samt personer og virksomheder, der handler med eller videreformidler hunde skal have tilladelse hertil fra Fødevarestyrelsen.

Læs mere om tilladelse til erhvervsmæssig beskæftigelse med hunde

Dyrehandlere må kun drive forretning med tilladelse fra Fødevarestyrelsen. Det samme gælder for opdræt af dyr samt erhvervsmæssig drift af dyrepensioner, dyreinternater og formidling af dyr.

Læs mere om reglerne for at drive dyrehandel mm.

Det generelle krav til registrering af virksomheder, der holder landdyr, fremgår af artikel 84 i forordning 2016/429. I artikel 84, stk. 1, fremgår det, hvilke relevante oplysninger ansøgningen skal indeholde.

Det drejer sig om virksomheder, der f.eks. holder kvæg, svin, heste eller hunde. Det kan også være dyrehandlere, der sælger landdyr, dyrskuer med landdyr, udstillinger med eller kåringer af landdyr, konkurrencer med landdyr m.v.

Gå til lovgivning om det Centrale Husdyrbrugsregister (CHR)

Dyresundhedsloven er en EU-forordning, der fastlægger reglerne om dyresundheden i EU, herunder regler om registrering og godkendelse.

Gå til siden med links til Dyresundhedsloven

Visse virksomheder skal godkendes

Der er krav om, at visse typer af virksomheder skal godkendes, hvis de udfører særlige aktiviteter, f.eks. hvis de dyr eller rugeæg, der holdes på virksomheden, skal flyttes til en anden medlemsstat. Der er oprettet en særlig side om godkendelse af virksomheder med landdyr og rugeæg.

Gå til siden om godkendelse af virksomheder