Sådan bliver du registreret eller godkendt animalske biprodukter

Virksomheder skal registreres eller godkendes, hvis de forarbejder, håndterer eller opbevarer animalske biprodukter (ABP) og afledte produkter.

Godkendelse eller registrering

Virksomheder skal godkendes eller registreres, hvis de håndterer animalske biprodukter eller afledte produkter.

  • Godkendelse: Fødevarestyrelsens skal godkende driftsledere, virksomheder og anlæg, der håndterer animalske biprodukter eller afledte produkter med høj risiko for folke- og dyresundheden.
  • Registrering: Driftsledere, virksomheder og anlæg, der håndterer animalske biprodukter eller afledte produkter med lav risiko, skal registreres. Transportører og forhandlere skal også registreres, mens speditører er undtaget.

Ansøg digitalt

Brug vores digitale ansøgningsblanket, når du skal søge om godkendelse eller registrering til at anvende, forarbejde, opbevare, transportere animalske biprodukter eller afledte produkter.

Du skal også bruge blanketten, hvis du foretager væsentlige ændringer i din virksomhed.

Start din ansøgning

Du må ikke starte dine aktiviteter, før du har modtaget registrering eller godkendelse fra Fødevarestyrelsen.

For at lette sagsbehandlingen skal du have følgende oplysninger klar, før du indsender den digitale ansøgningsblanket:

  • Virksomhedens basisoplysninger f.eks. navn, adresse og cvr-nr. mv.
  • Skitse af virksomhedens indretning: Visuel fremstilling af lokalernes opbygning og anvendelse af pladsen – sendes med ansøgningen.
  • Skitse af virksomhedens placering i forhold til omgivelserne: Illustration af virksomhedens beliggenhed i forhold til naboer, til- og frakørselsmuligheder og andre relevante omgivelser – sendes med ansøgningen.
  • Beskrivelse af virksomhedens drift: Detaljeret forklaring af de aktiviteter, der udføres i virksomheden.
  • Et simpelt egenkontrolprogram eller et HACCP-baseret egenkontrolprogram.

Ekstra krav om HACCP-baseret egenkontrol for nogle virksomheder

Nogle virksomheder skal også vedlægge et skriftligt egenkontrolprogram baseret på HACCP-principperne til ansøgning.

Det gælder for forarbejdningsanlæg, oliekemiske anlæg, biogas- og komposteringsanlæg, anlæg til fremstilling af foder til selskabsdyr, håndteringsanlæg, som opbevarer og håndterer mere end én kategori af animalske biprodukter eller afledte produkter.

Ekstra krav om dokumentation for nogle virksomheder

Nogle virksomheder skal ifm. ansøgningen også:

  • Forelægge et simpelt egenkontrolprogram ved første tilsyn eller ved ændringer ift. nuværende godkendelse eller registrering. Vedlæg en detaljeret beskrivelse eller tegning, der tydeligt viser de planlagte ændringer.
  • Sikre korrekte landekoder ifm. import og eksport uden for EU.
  • Angive den præcise kategori for de animalske biprodukter, virksomheden håndterer. Det letter den nødvendige regulering og kontrol.

Det gælder for disse virksomhedstyper:

  • Anlæg til håndtering af animalske biprodukter eller afledte produkter til formål udenfor foderkæden (tekniske anlæg) – f.eks. konservator
  • Anlæg til lagring af animalske biprodukter eller afledte produkter inkl. foderlagre
  • Pelsdyrfoder samlecentraler
  • Producenter af foderblandinger med animalsk indhold (forordning 183/2005)
  • Anlæg til fremstilling af organiske gødningsstoffer og jordforbedringsmidler (OGJ) med animalsk indhold
  • Forbrændingsanlæg, medforbrændingsanlæg og kæledyrskrematorier
  • Brænding som brændsel af husdyrgødning, fedt og kød- og benmel mv.
  • Transportører og forhandlere af animalske biprodukter og/eller afledte produkter
  • Andre registrerede driftsledere, f.eks. omsætning af mellemprodukter til medicinske formål
  • Anden type virksomhed, f.eks. slutpunkt for organiske gødningsstoffer og jordforbedringsmidler (OGJ)

Registrering i Fødevarestyrelsen har ingen udløbstid og gælder for omsætning i hele EU. Dog er der undtagelser, f.eks. for tilladelser til særlige produkter, som kan være tidsbegrænsede. Der er også forskellige regler for import og eksport mellem EU og tredjelande, og afsenderen har ansvaret for at sikre, at modtagerlandets krav stemmer overens med certifikaterne.

Se lister over driftsledere, herunder virksomheder, anlæg og brugere, der er registreret eller godkendt efter forordningen om animalske biprodukter, Du finder lister af driftsledere i hhv. Danmark, EU og tredjelande.

Danske driftsledere

Alle driftsledere, herunder virksomheder, anlæg og brugere, der er registreret eller godkendt efter forordningen om animalske biprodukter, skal offentliggøres. Listen over danske driftsledere er tilgængelig på nedenstående link.

NB: For søgning i listen, kan du bruge søgefeltet, som du får frem ved at taste Ctrl+F. Du kan også downloade filen og bruge søgefunktionen i Adobe-programmet.

Gå til liste over godkendte og registrerede ABP-virksomheder, -anlæg og -driftsledere i Danmark (pdf)

Andre EU-medlemsstaters driftsledere

På EU-Kommissionens hjemmeside er der link til andre EU medlemsstaters lister.

Gå til lister over registrerede og godkendte ABP-virksomheder, anlæg og driftsledere i andre EU-lande (ec.europa.eu)

Listen er udarbejdet i overensstemmelse med EU-Kommissionens retningslinjer "Technical specifications". Retningslinjerne findes kun på engelsk.

Gå til EU-Kommissionens Technical specifications (food.ec.europa.eu)

Driftsledere i tredjelande

Gå til lister over registrerede og godkendte ABP-virksomheder, anlæg og driftsledere uden for EU (ec.europa.eu)

Sæt dig ind i reglerne for din virksomhed

Når du driver en virksomhed, der arbejder med animalske biprodukter, skal du have styr på:

  • Registrering eller godkendelse
  • Kontrol af din virksomhed
  • Hvordan du melder ændringer
  • Anvendelse og bortskaffelse af animalske biprodukter
  • Egenkontrol
  • Sporbarhed
  • Regler for samhandel inden for EU og import og eksport uden for EU

Fødevarestyrelsen udfører gebyrbetalte kontroller med forskellige frekvenser afhængig af typen af produkt, forarbejdning og aktiviteter virksomheden udfører. Eksport til særlige tredjelande kræver et årligt kontrolbesøg fra Fødevarestyrelsen.

Skal du foretage større ændringer i et allerede godkendt anlæg, skal du bruge den digitale ansøgningsblanket. Det kan for eksempel være, hvis du ønsker at arbejde med en anden kategori af animalske biprodukter end den, virksomheden er godkendt til, skal du også indsende en ansøgning ved brug af ovenstående digitale ansøgningsblanket.

Hvis du beslutter dig for at stoppe din virksomhed, enten ved totalt ophør eller ved salg til andre, skal du melde denne ændring Fødevarestyrelsen. Meld ophøret via den digitale ansøgningsblanket senest 30 dage efter ændringen. Hvis du ikke gør dette, vil Fødevarestyrelsen kontrollere anlægget som planlagt. Virksomheden skal betale for kontrollen.

Der er forskellige regler for anvendelse og bortskaffelse af animalske biprodukter eller afledte produkter afhængig af kategori og forarbejdningen. Produkter bevarer deres kategori, indtil de destrueres ved forbrænding på et godkendt anlæg. Der er dog visse undtagelser, for eksempel hvis et produkt når sit slutpunkt efter en bestemt forarbejdningsmetode.

Læs mere om kategorisering af animalske biprodukter

Læs mere om slutpunkter for animalske biprodukter og afledte produkter

Driftsledere, virksomheder eller anlæg, der forarbejder, håndterer eller opbevarer animalske biprodukter eller afledte produkter, skal indføre egenkontrol. Egenkontrollen skal sikre, at virksomheden overvåger overholdelsen af reglerne for animalske biprodukter.

Læs mere om egenkontrol

Ved transport og handel skal animalske biprodukter og afledte produkter være ledsaget af et handelsdokument eller et sundhedscertifikat, når der er krav om det. Afsenderen, transportøren og modtageren skal føre fortegnelser over forsendelserne og opbevare fortegnelserne i minimum to år. Fortegnelserne skal forelægges myndighederne på forlangende.

Læs mere om sporbarhed, handelsdokumenter og fortegnelser

Hvis du ønsker at samhandle animalske biprodukter eller afledte produkter indenfor EU, skal du sikre dig, at produkterne opfylder relevante krav og ledsages af de rigtige dokumenter.

Der eksisterer dog en undtagelse i forhold til tilladelser, der vedrører modtagelse og afsendelse af særlige produkter, som ikke er fuldt ud harmoniserede i EU. Dette kan f.eks. være kategori 1- eller 2-materiale eller afledte produkter. Undtagelsen står i artikel 48 i forordningen om animalske biprodukter.

Du skal bruge en specifik blanket til at søge om artikel 48-tilladelse. Gyldighedsperioden er som udgangspunkt begrænset til to år, med mindre andet er angivet i tilladelsen.

Læs mere om samhandel af animalske biprodukter, herunder artikel 48-tilladelser

Brug TRACES til certifikater

TRACES er en online platform, som faciliterer processen med import, transit og udstedelse af certifikater for ABP eller afledte produkter. Når der foregår handel mellem medlemsstater i EU, skal handelsdokumenterne (DOCOM) udfyldes og indsendes gennem TRACES-platformen.

Brug af TRACES ved samhandel, import og eksport

Import

For EU-harmoniserede produkter gælder de aktuelle EU-importregler uden tidsbegrænsning. Dog er der undtagelser for delvist og ikke-harmoniserede produkter, visse dyrearter og lande med særlig smittefare.

For Grønland bliver der lavet éngangstilladelser. For andre lande og produkter kan der også blive tale om éngangstilladelser eller afvisning. Tidsbegrænsning er anført på til tilladelsen.

Læs mere om import af animalske biprodukter fra tredjelande

Eksport

Ved eksport til tredjelande af ABP eller afledte produkter anvendes eksportcertifikater fra Certifikatdatabasen.

Hvis eksportcertifikatet mangler, eller hvis modtagerlandet ændrer sine krav, skal du lave et nyt eksportcertifikat. Modtagerlandets veterinære myndighed sender kravene, og de to landes veterinære myndigheder forhandler, indtil modtagerlandet er tilfreds med certifikatets formulering. Afsenderen har altid ansvaret for at sikre, at modtagerlandets krav matcher certifikatet, selvom registreringen ikke er tidsbegrænset.

Læs mere om eksport af animalske biprodukter

Gå til certifikatdatabasen og få vejledning i at udarbejde og udfyldecertifikater

Eksport til særlige tredjelande

For lande med særlige krav skal afsendervirksomheden lave et egenkontrolprogram for hver særlig certificering, som Fødevarestyrelsen årligt kontrollerer.

Grænsekontrol

Forsendelser, der er underlagt kravet om offentlig kontrol ved et grænsekontrolsted, må ikke indføres til EU fra tredjelande, før de har været til kontrol og er godkendt.

Læs mere om grænsekontrol

Se godkendte grænsekontrolsteder

Særligt for fodervirksomheder

Hvis du arbejder med animalsk foder, skal du også registreres efter ”foderforbuddet” (TSE-forordningen). Eksempelvis hvis du forarbejder eller fremstiller foder.

Læs mere om registrering efter foderforbuddet